Russische vicepremier mag Moldavië niet meer in

Aanleiding hiervoor zijn opmerkingen die de Russische vicepremier maakte in een televisie-interview.

De Russische vicepremier Dmitri Rogozin. Hij mag Moldavië niet meer in. Foto AP

Moldavië heeft de Russische vicepremier persona non grata verklaard. Dmitri Rogozin mag niet alleen het land niet meer in, ook toegang tot het luchtruim is hem ontzegd.

Reuters meldt dat de aanleiding voor de Moldavische strafmaatregel een interview is dat Rogozin gaf aan Russische televisie. In het vraaggesprek liet de vicepremier zich lasterlijk uit over een Moldavische overheidsdelegatie, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Oost-Europese land.

Oplopende spanningen

De maatregel van het ministerie volgt op weken van oplopende spanningen tussen de Moldavische overheid en Rogozin. Aanleiding hiervoor is de eenzijdige beslissing van Moskou om de 25ste verjaardag van de Russische “vredesmissie” in Transnistrië te vieren. Die wordt door Moldavië gezien als bezetting van Transnistrië. Op 28 juli weigerde Moldavië het vliegtuig van Rogozin te laten landen, dat daarop moest uitwijken naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Rogozin reageerde boos op Twitter: “Wacht maar op antwoord, eikels”. De tweet werd later verwijderd.

Lees ook: Moldavische president wil af van associatieverdrag EU

Transnistrië is sinds een korte maar hevige oorlog in 1990 een de facto onafhankelijk staatje. Het wordt door vrijwel geen land ter wereld erkend en leunt politiek en economisch zwaar op Rusland.

Hoe klein het gebied ook is, Rusland heeft er belang bij invloed te houden in Moldavië. Een groot deel van de Moldaviërs voelt zich steeds meer aangetrokken door Europa en identificeren zich als Roemenen. De regering in Chisinau probeert te laveren tussen beide invloedssferen, maar met de laatste maatregelen tegen Rusland lijkt dit steeds slechter te lukken. Rusland heeft eerder al zijn ambassadeur (Farit Moechametsjina) teruggeroepen.

Pro-Russisch

President Dodon van Moldavië is het overigens niet eens met de maatregel tegen vicepremier Rogozin, hij is uitgesproken pro-Russisch. Eind 2015 was er een crisis in Moldavië nadat een miljard dollar was verdwenen. De hoofdstad Chisinau was toen wekenlang middelpunt van demonstraties tegen de regering.

Correctie 9 augustus 2017: in een eerdere versie van dit bericht stond dat een miljoen dollar was verdwenen in Moldavië. Dat moest een miljard zijn.

    • Eva Cukier
    • Guus Ritzen