‘Opkomstcijfer regering Venezuela te hoog’

Volgens het bedrijf dat in Venezuela achter de digitale stemtechnologie zit hebben minsten een miljoen mensen minder gestemd.

Confrontaties tussen demonstranten en de politie op de verkiezingsdag in Venezuela. Foto Ronaldo Schemidt/AFP

Het opkomstcijfer dat de regering van Venezuela na de verkiezingen heeft gecommuniceerd, is te hoog. Dat meldt het bedrijf Smartmatic. Smartmatic verzorgt de technologie van de stembureaus in het Zuid-Amerikaanse land. Het bedrijf zegt in een verklaring dat er ‘minstens een miljoen minder Venezolanen hebben gestemd’ dan de acht miljoen die president Maduro communiceerde.

Twitter avatar smartmatic Smartmatic Smartmatic Statement on the recent Constituent Assembly Election in Venezuela https://t.co/n5lRhQR4fG

Volgens Smartmatic zijn de opkomstcijfers die president Maduro heeft gecommuniceerd ‘gemanipuleerd’. Doordat de stemmen in Venezuela digitaal worden verwerkt, kon Smartmatic het aantal uitgebrachte stemmen vergelijken met de gecommuniceerde opkomst. Julio Borges, de leider van het Venezolaanse congres, heeft een onderzoek aangekondigd naar aanleiding van de bevindingen van Smartmatic.

Twitter avatar elestimulo El Estímulo AN anuncia investigación tras revelación de Smartmatic https://t.co/bpjNYPQ4oI https://t.co/jMJwXRLVrB

Oppositie

Volgens president Maduro was het opkomstpercentage ruim 40 procent. Daarmee claimt de socialistische president dat het volk in heeft gestemd met een grondwetgevende vergadering. Via die vergadering moet een assemblee, bestaande uit 545 leden, worden samengesteld die de grondwet gaan herschrijven. President Maduro moet op die manier meer macht krijgen. De oppositie bestrijdt Maduro’s opkomstpercentage, en gaat uit van twee a drie miljoen stemmen. Daarmee zou het opkomstpercentage nog geen 20 procent zijn geweest.

Lees ook: Venezuela dreigt een dictatuur te worden.

In Venezuela is het al maanden onrustig. Het land is afhankelijk van de olie-export, en is sinds de dalende olieprijzen in een crisis geraakt. Er is in het Zuid-Amerikaanse land een ernstig tekort aan voedsel, medicijnen en andere levensmiddelen ontstaan. Bij demonstraties tegen de president zijn de afgelopen maanden ruim honderd doden gevallen.

    • Heleen Gorris