NVWA schept verwarring over ei

Fipronil Zijn alle kippeneieren nu verdacht? Eet maar even geen eieren, zei de chef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Er is verwarring ontstaan over het standpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over consumptie van kippeneieren. Aanleiding is de waarschuwing voor eieren met een te hoog gehalte van het giftige bestrijdingsmiddel fipronil.

In het actualiteitenprogramma Nieuwsuur adviseerde de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA Freek van Zoeren dinsdagavond om tijdelijk geen eieren te eten. Van Zoeren: „Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden.”

Van Zoeren noemde zondag, omdat dan alle tests naar kippenbedrijven die mogelijk ook besmet zijn met fipronil uitgevoerd zouden zijn.

Maar woordvoerder van de NVWA Paula de Jonge wil dat advies niet herhalen. Ze zegt het „lastig” te vinden hoe ze met die uitspraak om moet gaan en houdt vast aan het advies om alleen eieren die bewezen te veel fipronil bevatten niet te eten. „We doen onderzoek naar ongeveer eenvijfde van de sector. Bij viervijfde van de bedrijven gaan we ervan uit dat er niets aan de hand in. Je wil niet de hele sector in diskrediet brengen.”

Inmiddels meldt de NVWA dat de testuitslagen van bedrijven die mogelijk ook besmet zijn, niet zondag maar al deze woensdagavond waarschijnlijk afgerond zullen zijn. Volgens de toezichthouder liggen sinds vorige week woensdag geen eieren meer in de supermarkt van bedrijven die onderzocht worden op fipronilgebruik.

Volgens Eric Hubers van boerenorganisatie LTO veroorzaakt NVWA-chef Van Zoeren met zijn advies onrust bij de consument. Tegen de NOS zegt hij de uitspraak „verschrikkelijk” te vinden en „totaal onnodig”, omdat er geen verdachte eieren meer in de supermarkt zouden liggen.

Lijst met codes uitgebreid

Maandag waarschuwde de NVWA voor het eerst voor eieren met een te hoog gehalte fipronil, een bestrijdingsmiddel dat niet is toegestaan bij dieren die eieren of vlees voor consumptie produceren. De toezichthouder deelde een lijst met codes – elk kippenbedrijf heeft een eigen code – die op eieren staan waar te veel fipronil inzit. Dinsdagavond werd die lijst met zeventien nieuwe codes uitgebreid naar 28.

De belangrijkste waarschuwing was voor eieren met eicode X-NL-40155XX, waarin het fipronilgehalte dermate hoog is, dat de NVWA sprak van „acuut gevaar” voor de volksgezondheid. Consumenten wordt aangeraden deze eieren weg te gooien.

Bij de andere eicodes op de lijst werd geadviseerd de eieren niet aan kinderen te geven, omdat ze in mindere mate fipronil bevatten. Consumenten werd dus niet geadviseerd helemaal geen eieren te eten.

Maar nog niet alle bedrijven die mogelijk besmet zijn, zijn al onderzocht. Op dit moment zijn ongeveer 180 Nederlandse bedrijven ‘geblokkeerd’: ze mogen geen eieren, vlees en mest leveren. Volgens De Jonge is „meer dan de helft” van deze bedrijven op dit moment geanalyseerd. Bij de rest van de bedrijven is nog onduidelijk of zij eieren met een te hoog gehalte aan fipronil hebben geleverd.

Het is mogelijk dat de NVWA opnieuw een fipronilgehalte meet dat zo hoog is dat eieren niet kunnen worden gegeten volgens de autoriteit. De Jonge: „De kans bestaat dat wij in de monsters die we nog niet hebben geanalyseerd, nog zo’n geval vinden.” Naar verwachting komt daar deze woensdagavond dus uitsluitsel over.

Alle onderzochte bedrijven zijn in aanraking geweest met het Barneveldse bedrijf ChickFriend, dat ervan verdacht wordt fipronil te hebben gebruikt bij de bestrijding van bloedluis. Op 22 juli maakte de NVWA de eerste melding van Nederlandse kippenboerderijen waar fipronil was gebruikt.

Vragen over Fipronil pagina E3