‘Monster van Leersum’ krijgt drie maanden cel

De 81-jarige man terroriseert al veertien jaar de buurt. Hij vernielde auto’s van zijn buren en pleegde erfvredebreuk.

Foto: Roos Koole / ANP

Een man uit Leersum die al jaren zijn buren terroriseert is woensdag veroordeeld tot drie maanden cel. Ook heeft hij een contact- en gebiedsverbod gekregen. Rudolf R. (81) vernielde onder meer auto’s, pleegde erfvredebreuk en stal eigendommen. De man en zijn buren hebben al zeventien jaar hevige ruzie.

Twitter avatar rechtbankMNL rb Midden-Nederland Celstraf opgelegd in slepend burenconflict Leersum https://t.co/kidhW2JaBA

R., die zichzelf naar verluidt ooit de bijnaam ‘monster van Leersum’ heeft gegeven, is voor zijn gedrag al meerdere keren veroordeeld. Zo mocht hij niet meer op het erf van zijn buren komen, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro, die later werd verhoogd naar 300.000 euro. De civiele rechter bepaalde vorig jaar na nieuwe overtredingen dat die dwangsom mocht worden geïnd. Ook na die opgelegde dwangsom stopte R. niet met de pesterijen.

Aanleiding voor het gedrag van Rudolf R. was een in 2000 ontstaan conflict over het zogenoemde recht van overpad. De buren weigerden R. toestemming te geven door hun tuin te lopen.

Camera-apparatuur

De buren, de familie Griffioen, kochten voor tienduizenden euro’s aan bewakingsapparatuur, bleek eerder uit hun slachtofferverklaring. Zij zochten psychologische hulp en vertrokken enkele keren tijdelijk uit hun woning. R. mag vijf jaar nu geen contact zoeken met de familie. Elke keer dat hij dat verbod overtreedt, volgt een hechtenis van veertien dagen.

Gert Griffioen reageerde emotioneel op de uitspraak. “Dit was geen burenruzie, maar jarenlange eenzijdige terreur. De uitspraak is een duidelijk signaal dat dit niet wordt getolereerd. De samenleving moet snappen dat het niet acceptabel is.”

R. was niet aanwezig bij de uitspraak.

Bekijk hieronder de bewakingsbeelden van de familie Griffioen.

    • Heleen Gorris
    • Michiel Dekker