Meer klanten, meer winst én meer kosten voor ING

Kwartaalcijfers ING profiteerde van een goed draaiende economie. Maar de kosten stegen, onder meer door een rechtszaak in Luxemburg.

Als de economie goed draait, dan profiteren de banken. Zo ook ING. De grootste bank van Nederland (ruim 50.000 medewerkers, waarvan dik 12.000 in Nederland) heeft in het tweede kwartaal zelfs net iets beter gepresteerd dan analisten hadden voorzien.

Dat bleek woensdagochtend bij de presentatie van de resultaten. ING, dat zich graag mag profileren als techbedrijf, zag de nettowinst toenemen tot ruim 1,37 miljard euro, een plus van bijna 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De winststijging is onder meer toe te schrijven aan groei van de leningenportefeuille met 6,4 miljard. Drijvende kracht achter de uitbreiding van de kredietportefeuille is de toestroom van 700.000 nieuwe klanten in de eerste zes maanden van dit jaar. Het totale klantenbestand komt daarmee uit op 36,5 miljoen. Niet al die mensen hebben ING overigens als primaire bank, voegde topman Ralph Hamers daar in een korte verklaring aan toe. De bank heeft nu zo’n 10,1 miljoen primaire klanten.

De groei resulteerde in hogere rente-inkomsten én een toename van het spaargeld op ING-rekeningen met ruim 2 miljard euro. Ook kon de bank in het tweede kwartaal de reserves terugschroeven die het apart zet voor ‘slechte leningen’, ofwel kredieten met een grote kans op wanbetaling.

Tegenover de hogere inkomsten stonden ook hogere kosten. Vooral aan personeel gaf ING – dat onlangs bekendmaakte het betaalde vaderschapsverlof op te rekken naar een maand – meer uit in het tweede kwartaal: een stijging van ruim vier procent.

Bovendien vermeldt het kwartaalbericht een eenmalige voorziening voor een rechtszaak rondom een al in het jaar 2000 beëindigde activiteit in Luxemburg. Details maakte ING woensdagochtend nog niet bekend. De bank meldt alleen 177 miljoen aan hogere kosten in België en Luxemburg, ‘met name dankzij de rechtszaak’.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten, ondanks de winststijging. Het aandeel ING verloor ruim 2 procent in de ochtendhandel en was daarmee de grootste daler op de Amsterdamse beurs.

Correctie 02-08-17: in een eerdere versie van dit bericht stond ten onrechte dat de volledige voorziening van 177 miljoen voor de rechtszaak in Luxemburg is.

    • Joris Kooiman