Journalist Kees Sorgdrager (80) overleden

Sorgdrager werd vooral bekend door zijn werk als presentator en parlementair verslaggever bij het tv-programma Den Haag Vandaag.

Foto ANP

Journalist en televisiemaker Kees Sorgdrager is woensdag op tachtigjarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam overleden. Dat bericht persbureau ANP op basis van vriend en journalist Flip Feij.

Sorgdrager begon na een onafgemaakte studie medicijnen als redacteur bij het Haarlems Dagblad. In 1967 stapte hij over naar de tv en werd hij vooral bekend door zijn werk als presentator en verslaggever bij het tv-programma Den Haag Vandaag. Zo deed hij verslag van de beruchte RSV-enquête (1983-1984), over steun van de overheid aan een noodlijdende scheepswerf, die toenmalig minister van Economische Zaken Gijs van Aardenne in ernstige verlegenheid bracht.

Op de stoep niet onder de stolp

Als parlementair journalist was hij kritisch op de Haagse stolp en eventuele te innige banden tussen journalisten en politici. Daarover zei hij een keer in een interview:

“Ik heb nooit in Den Haag gewoond, heb ook nooit in een receptiecircuit verkeerd en kwam niet op verjaardagsfeestjes van politici. De journalist hoort op de stoep, daar hoort hij vrede mee te hebben.”

Eind jaren 80 stapte Sorgdrager na onenigheid over de koers van Den Haag Vandaag over naar de radio. Daar werkte hij onder meer voor de programma’s Met het oog op morgen en OVT. De columns die hij in OVT voordroeg, werden gebundeld in het boek De bolhoed van Piet de Jong (2002). Sorgdrager stond verder bekend om zijn droge en cynische humor. In 2013 ontving Wim Brands hem nog in het radioprogramma Brands met boeken.