Jordanië laat verkrachter niet langer vrijuit gaan via huwelijk met slachtoffer

Verkrachters in Jordanië kunnen niet langer hun straf ontlopen door te trouwen met het slachtoffer. Het Jordaanse Lagerhuis stemde dinsdag in met het afschaffen van de wet die dat mogelijk maakt. Naar verwachting zal ook het Hogerhuis met het plan instemmen en wordt het besluit daarna geratificeerd door koning Abdullah.

In Jordanië kunnen mannen die zich vergrijpen aan meisjes van 15 jaar of jonger nu nog aan vervolging ontkomen door met het slachtoffer te trouwen. Daarna moet het huwelijk drie jaar standhouden. In het overwegend islamitische land stemmen de ouders van het slachtoffer hier vaak mee in, dit uit schaamte over het feit dat hun dochter is verkracht en seks voor het huwelijk heeft gehad. Door te trouwen zouden die zonden ongedaan gemaakt worden. Slachtoffers van seksueel misbruik in Jordanië worden gestigmatiseerd en hun kinderen groeien op als paria’s. Ook hebben ze minder burgerrechten dan andere kinderen.

Het Jordaanse besluit volgt minder dan een week nadat Tunesië besloot een soortgelijke wet af te schaffen. Recentelijk deden ook Marokko en Egypte dat. Maar de wet is nog van kracht in andere landen in het Midden-Oosten zoals Irak, Koeweit, Libanon en Syrië. Ook buiten de regio, in landen als de Filippijnen en Tadzjikistan, kunnen verkrachters zo hun straf ontlopen, aldus Human Rights Watch.

De stemming in het Jordaanse Lagerhuis verliep volgens Reuters chaotisch. Parlementsleden probeerden schreeuwend hun voor- of afkeur te laten blijken. Toen bleek dat de wet wordt ingetrokken, brak er spontaan applaus uit in de zaal van het parlement.

    • een onzer redacteuren