Filmoverzicht: de meest authentieke romkom in jaren

De recensenten van NRC bespreken de nieuwe films die deze week uitkomen. Met onder andere: ‘The Big Sick’, ‘The Eyes of my Mother’, ‘L’Amant Double’ en ‘Vincent’.

 • ●●●●

  The Big Sick: Romantische komedie

  Na een optreden ontmoet de Pakistaans-Amerikaanse stand-up komiek Kumail (Kumail Nanjiani, bekend van de komedieserie Silicon Valley) de Amerikaanse Emily (Zoe Kazan). Hoewel zij geen relatie wil, ontstaat die toch. Hij laat haar zijn favoriete horrorfilms zien, zij gaat elders naar de wc omdat zij geen stank in zijn huis wil veroorzaken.

  Dat The Big Sick gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis, geeft de film een groot gevoel van authenticiteit. Lees de recensie: De beste romantische komedie in jaren

  Regie: Michael Showalter. Met: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Ray Romano, Holly Hunter. In: 60 bioscopen.

 • ●●●●

  The Eyes of My Mother: Arthousehorror

  Zwart-wit gefilmd in een lugubere slaapwandelsfeer. Met pikzwart bloed dat steeds net even buiten beeld vloeit, of op grote afstand van de camera.

  In het benauwende The Eyes of My Mother snijdt hoofdpersoon Francisca haar slachtoffer op maat. Je voelt onwillekeurig voor haar, waardoor je de film niet uit je hoofd kan zetten. Lees de recensie: Stroperige nachtmerrie die door je hoofd blijft spoken

  Regie: Nicolas Pesce. Met: Kika Magelhães, Paul Nazak, Will Brill. In: 5 bioscopen.

 • ●●●●●

  L’Amant Double: Thriller

  L’amant double opent met de binnenkant van een vagina die verandert in een huilend oog. De soberheid van zijn vorige film, Frantz, heeft François Ozon weer opgeborgen in deze erotische thriller over seks, voyeurisme, dubbelgangers en narcisme, gebaseerd op een verhaal van Joyce Carol Oates.

  De nieuwe film van François Ozon, is een onderhoudende thriller, maar voelt wel te gemakkelijk. De personages boeien niet echt. Lees de recensie: Een zinderend lesje ‘psychoanalyse in de film’

  Regie: François Ozon. Met: Marine Vacth, Jérémie Renier. In: 31 bioscopen.

 • ●●●●●

  Overdrive: Actie

  Andrew (Scott Eastwood) en Garrett (Freddie Thorp), zijn „brothers from another mother” en werken als autodieven in Zuid-Frankrijk. Na een gewaagde autodiefstal wordt het kibbelende duo opgepakt door een pissige maffiabaas uit Marseille, wiens Bugatti zij zojuist stalen. Hij eist van de broers dat zij van zijn levensgevaarlijke Duitse rivaal een zeldzame Ferrari uit diens zwaar beveiligde garage jatten.

  Twee broers, een gewaagde diefstal, vintage auto’s en nog meer actie. Klinkt bekend? In Overdrive zijn inderdaad vooral de clichés in overdrive. Lees de recensie: Autoporno van de bovenste plank

  Regie: Antonio Negret. Met: Scott Eastwood, Ana de Armas, Freddie Thorp, Gaia Weiss. In: 67 bioscopen.

 • ●●●●●

  Tramontane: Drama

  Het is een even effectieve als versleten metafoor: letterlijke blindheid voor iets wat we figuurlijk niet kunnen zien. Zoals in het geval van de Libanese film Tramontane. De volkomen onzichtbaarheid van de recente geschiedenis in Libanon (burgeroorlog in de jaren zeventig, vooruitgeschoven slagveld in de strijd tussen Israël en de PLO in de jaren tachtig, semi-bezetting door Syrië in de jaren negentig tot 2005 en tegenwoordig opvang voor ruim een miljoen Syrische vluchtelingen) was voor documentairemaker Vatche Boulghourjian de aanleiding voor zijn speelfilmdebuut.

  Lees de recensie: Bitter feelgooddrama over blinde Libanese zanger

  Regie: Vatche Boulghourjian. Met: Barakat Jabbour, Michel Adabachi, Sajed Amer, Abido Bacha. In: 9 bioscopen.

 • ●●●●●

  Vincent: Tragikomedie

  Vincent is het Vlaamse broertje van Monk, het kleine hypochondertje uit de gelijknamige Nederlandse jeugdfilm die met zijn suïcidale familie een tragikomische roadtrip onderneemt. Ook de 17-jarige Vincent is levensmoe. Na zijn zoveelste poging verzucht zijn zus tegen het alarmnummer dat ze „weer” een noodgeval hebben. Maar Vincent wil niet zomaar een einde aan zijn leven maken: hij is een zelfmoordenaar uit idealisme. De opwarming van de aarde baart hem zoveel zorgen dat deze Al Gore junior, zoals zijn familie hem noemt, de planeet niet verder wil vervuilen.

  Het is een gewaagd uitgangspunt. Lees de recensie: Droogkomische roadtrip van idealist met zelfmoordneiging

  Regie: Christophe Van Rompaey. Met: Spencer Bogaert, Barbara Sarafian, Alexandra Lamy. In: 10 bioscopen.

  • Len Maessen