Ex-wethouder vrijgesproken van ontucht

Het Openbaar Ministerie eiste achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de voormalig CDA-wethouder.

Foto Lex van Lieshout /ANP

Oud-wethouder Eeuwit K. hoeft niet de cel in, zo bepaalde de rechtbank in Rotterdam woensdag. K., tot mei 2016 wethouder voor het CDA in Gorinchem, stond terecht voor ontucht met een zestienjarig meisje. Volgens de rechter is er echter onvoldoende bewijs dat de relatie onvrijwillig was. Het Openbaar Ministerie eiste eerder achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

K. had in het voorjaar van 2015 een korte seksuele relatie met een tiener, zo gaf hij tijdens een eerdere zitting al toe. De twee kenden elkaar uit de plaatselijke kerk, waarna het meisje aan de slag ging als oppas van zijn gezin en een relatie ontstond. De seksuele contacten werden na enkele weken door de 16-jarige verbroken. In februari 2016 stapte het meisje op advies van de dominee naar de politie om aangifte te doen.

Die aangifte kwam als een verassing voor K., vertelde hij eerder in de rechtbank. K. zei in de veronderstelling te zijn dat sprake was van een relatie met wederzijdse instemming. “Voor mij was ze een volwassen vrouw en ik was hartstikke verliefd. Ik heb spijt dat ik haar in mijn overspel heb betrokken”, aldus de verdachte. Volgens het OM was er door het leeftijdsverschil sprake van ontucht en maakte K. misbruik van zijn positie.

Geen misleiding

De rechter oordeelde woensdag echter dat uit verklaringen van beide betrokkenen blijkt dat K. het meisje niet heeft misleid en dat zijn positie als wethouder geen rol heeft gespeeld in de relatie. Ook het feit dat het meisje zelf controle hield over waar en wanneer werd afgesproken, beschouwt de rechter als bewijs dat van misbruik geen sprake was. Het meisje beëindigde de relatie daarnaast zelf en bleef nadien vriendschappelijk contact houden met K.

K. nam in mei van 2016 onverwacht ontslag als wethouder, waarna in november vorig jaar duidelijk werd dat aangifte tegen hem was gedaan. Ook bij de politie, waar hij eerder werkte, werd K. daarna ontslagen.