En toen waren er plots twee bitcoins

Bitcoin-splitsing Om de digitale munt te laten groeien, is er een nieuwe variant gelanceerd. Wat dat betekent voor de ‘oude’ bitcoin is onzeker.

Foto BENOIT TESSIER / Reuters

Sinds dinsdag heeft bitcoin er een broertje bij: bitcoin cash. Via een afsplitsing is een nieuwe digitale munt ontstaan waarover veel reuring is in de bitcoingemeenschap. Drie vragen.

 1. Wat is er gebeurd?

  De nieuwe bitcoinvariant is het gevolg van een jarenlange discussie onder bitcoingebruikers. Omdat de digitale munt zo populair is geworden, is er behoefte aan een manier om transacties sneller af te handelen. Transacties in bitcoin worden bijgehouden in een onveranderlijk onlineregister, de zogeheten blockchain. De transacties worden verpakt in een blok. Transacties in bitcoin worden verpakt in blokjes van 1 megabyte; de blokken van bitcoin cash zijn acht keer zo groot. Volgens de makers daarvan, een groep ontevreden bitcoingebruikers, is bitcoin cash nodig om verdere groei van digitaal geld en de digitale munteenheid mogelijk te maken. Bitcoin cash bouwt voort op de blockchain van de ‘oude’ bitcoin, maar is een aparte munt.

  Lees ook: Nu ook de bovenwereld om is, breekt bitcoin record na record
 2. Wat voor gevolgen heeft dat?

  „Eerlijk gezegd lijkt het vooralsnog een storm in een glas water,” zegt Rutger Zuidam, oprichter van Dutchchain, een bitcoin- en blockchainbedrijf. „In principe is er gewoon een nieuwe digitale munt gecreëerd, en dat gebeurt veel vaker.” Er zijn inderdaad vele tientallen digitale munten, zogeheten alt-coins. Het enige verschil is wel dat deze nieuwe munt voortbouwt op de blockchain van bitcoin, en dat het dezelfde technische regels volgt als de originele bitcoin. Voordat bitcoin cash werd gecreëerd, was er veel angst dat de koers van de klassieke bitcoin zou instorten door een nieuwe concurrent, maar dat is niet gebeurd. Wat de gevolgen op langere termijn zijn, moet blijken in de komende maanden en jaren. Wat er gebeurt ligt vooral aan de miners, mensen die met krachtige computers complexe puzzels oplossen om bitcoins te creëren. Het is de vraag hoeveel miners nu gaan proberen om bitcoin cash te creëren, en in hoeverre dat ten koste gaat van het creëren van klassieke bitcoins.

  Op de achtergrond speelt een ideologische discussie over de toekomst van bitcoin en digitale valuta. Een groot deel van de huidige bitcoingebruikers is principieel tegen bitcoin cash. De grotere blokken zijn voor individuele gebruikers namelijk moeilijker te controleren dan kleine blokken. Juist het feit dat alle transacties door iederéén te controleren zijn wordt gezien als essentieel voor bitcoin en de beloftes van blockchaintechnologie. Met bitcoin cash zou het kunnen dat de controle van transacties in handen komt van een klein aantal grote spelers. Enkele grote online wisselkantoren voor digitale valuta gaan voorlopig nog geen bitcoin cash aanbieden, wat de vraag naar de munt geen goed doet.

 3. Wat merken bitcoinbezitters?

  Vooralsnog lijkt het er dan ook niet op dat de gemiddelde bitcoinbezitter veel van de splitsing merkt. „Het enige is dat je ineens ook bitcoin cash bezit,” zegt Jeroen Rijnbout, van bitcoinhandelaar Bitonic. Dat staat allemaal keurig geregistreerd op de blockchain van de munteenheid, dus in principe hoeven bitcoinbezitters niets te doen om hun nieuwe bezit in bitcoin cash te claimen. Wel moeten ze in het bezit zijn van de unieke sleutel van hun bitcoins; de zogeheten private key. „In het begin zal het technisch wat lastig zijn om de nieuwe bitcoins uit te geven,” zegt Rijnbout. „Ik zou adviseren om gewoon even af te wachten, en in de tussentijd de koers van bitcoin en bitcoin cash in de gaten te houden via gespecialiseerde websites.”