Voor ouders is het kinderfeestje nu hét prestigeproject

Kinderen Kinderfeestjes worden steeds gekker. Ouders lijken een wedstrijdje te doen om wie het gaafste, duurste kinderfeest kan geven.

Foto Exotus Serpenti

In de bovenbouw van de Amsterdamse basisschool De Scholekster weet iedereen het: het indrukwekkendste feest afgelopen jaar was dat van Merayo (10). Hij kwam met een paar vriendjes aan in een witte limousine. In het afgehuurde buurtgebouw wachtten tientallen kinderen hem op. Verrassing! Er was een dj en Surinaams eten, op de taart knalde vuurwerk en als uitsmijter trad de rap-groep SBMG op.

Kinderfeestjes zijn hét prestigeproject van het moderne gezin. Ging je vroeger in de tuin koekhappen en zaklopen met taart en limonade, nu ga je lasergamen, muren beklimmen, in een fort spelen, op een kameel rijden (of in een limousine), ontsnappen uit een escape room of een gefingeerde misdaad oplossen.

Op zichzelf is het niet nieuw. Al in de jaren negentig gingen kinderen voor hun verjaardag bowlen of huurden ouders een poppenkast in. Een kinderfeest moet bijzonder zijn. Al jaren spelen bedrijven, musea en andere organisaties in op die trend. De dierentuin, de minigolf, de binnenspeeltuin, de bioscoop, de manege, het zwembad, het museum – overal kun je tegen betaling een paar uur met een groep kinderen terecht voor een feest.

Er was zelfs een beweging ‘bewuste ouders’ de afgelopen 10 jaar, die in reactie op al die feesten stelde dat kinderen het eigenlijk leuker vinden om de verjaardag ouderwets thuis te vieren. Met papa en mama die rondrennen, limonade bijschenken, taart snijden en koekhappen regelen.

Een slang of gekko bij je thuis

Maar de grote lijn is: steeds gekker. Zie alleen al de populariteit van de kinderfeestjes van Exotus Serpenta in Zoetermeer. In een straal van anderhalf uur rijden rond Zoetermeer verzorgen ze 45 feestjes per week. Een medewerker komt met vier reptielen – een selectie uit de slangen, gekko, schildpadden, hagedissen, spinnen – bij de jarige thuis. Die mag 9 kinderen uitnodigen, de prijs is dan 84,95 euro voor twee uur vermaak. De kinderen krijgen uitleg over de dieren en mogen ze aaien of voeren. Het is, volgens oprichter Dominique Van den Berg, een populair concept. „Kinderen vinden het gewoon interessant en spannend.” Het welzijn van de dieren staat voor Van den Berg voorop: geen enkel beest mag vaker dan twee keer per week optreden op een feestje. En als er één stress krijgt, treedt hij helemaal niet meer op.

Bij Coronel fun in Huizen komen elke week honderden kinderen voor een feestje lasergamen, klimmen of karten. De prijzen variëren van 10 tot 30 euro per persoon. Karten is het duurst: voor 10 kinderen, met taart en limonade, ben je dus 300 euro kwijt. Een beetje een feestjes-wedloop is er wel, zegt Nancy Knoflook die er werkt. „Er zijn weleens ouders die willen dat de kinderen én karten én klimmen én lasergamen. Dan zeggen wij dat dat echt te veel is voor kinderen. Eén activiteit is meer dan genoeg.” Sommige ouders, vertelt Knoflook, pakken uit met megataarten.

Worden de feest-budgetten groter? Knoflook: „Gezinnen uit Almere kopen doorgaans iets minder dure feestjes in dan de gezinnen uit het Gooi. Maar alle budgetten zijn vrij groot.”

Bij de organisatie Roofvogels en Uilen in Fijnaart betaal je 175 euro voor een feestje voor 7 tot 10 kinderen. Volgens de brochure kunnen kinderen „zelf een konijnuiltje voeren, een boeboekuiltje op de handschoen laten landen, een woestijnbuizerd vliegen…”

Wedloop

Gek, gekker, gekst – de wedloop in feestjes past in het modern ouderschap, zegt opvoedkundige Tischa Neve. Veel ouders hebben de neiging om een spectaculairder feest te willen geven dan klasgenoten of buren. „Ik zou zeggen: probeer je niets aan te trekken van die sociale druk.”

Neve: „Dat is ook modern ouderschap: dat je geen tijd hebt om zelf een feestje te organiseren, dus koop je dat in. Dan hoef je alleen nog vervoer te regelen. Je ziet genoeg ouders op hun telefoon staren terwijl de kinderen vermaakt worden. Dat is jammer want kinderen willen dat hun ouders meedoen, onderdeel zijn van het feestje.”

Annemiek Leclaire behandelt elke week opvoedvragen, zoals bijvoorbeeld: wat doe je als je kind liegt?

Volgens Sabina Bertad, moeder van twee, willen veel kinderen zélf juist indruk maken met een feest. „Mijn zoon wil iets cools voor zijn vrienden. Dat vindt hij wel belangrijk.” Voor zijn achtste verjaardag gingen ze op quads (een soort mini-tractors met reusachtige banden) rijden op een boerderij. Voor zijn negende kwam iedereen naar een soort mega-trampoline. „We doen gewoon wat hij leuk vindt.”

Foto Exotus Serpenti

Het hóéft van kinderen zelf niet groter en duurder te zijn dan het feestje van klasgenoten, volgens Neve. „Je moet niet bang zijn dat de kinderen zich met een ‘gewoon’ feestje tekort gedaan voelen. Als je geen duur feestje kunt of wílt betalen, dan moet je dat gewoon aan ze uitleggen. Ze willen vooral dat je er aandacht en tijd aan besteedt.”

Neve had zelf het laatste verjaardagsfeestje van haar zoon ook gevierd op een plek waar je anderhalf uur lang omhuld door grote plastic ballen rondbanjert. Neve: „Er ís ook zo veel leuk aanbod.”

Het valt overigens in het niet bij de feestjes voor kinderen van rijke ouders in Londen (of andere wereldsteden). Daar geven de aller-rijkste ouders rustig 20 tot 50.000 euro uit aan een kinderfeestje, zo vertelt de directeur van het Engelse Orchid Events in the Financial Times. Maar dan hebben ze voor het feest ook een ruimte afgehuurd in the Victoria and Albert Museum, in Madame Tussauds of een vijfsterren hotel.