DSM verkocht dit halfjaar meer, tegen hogere prijzen

Halfjaarcijfers

DSM heeft een mooi halfjaar achter de rug met een flinke omzet- en resultaatstijging. De oproep tot splitsing is verstomd.

Nee, van kopers en activistische aandeelhouders zoals AkzoNobel en Unilever heeft Feike Sijbesma op dit moment geen last. „Dat soort geluiden zijn vertrokken.”

Reden: de bijzonder goede halfjaarcijfers die het fijnchemiebedrijf DSM dinsdagochtend presenteerde. De omzet steeg naar 4,3 miljard euro, 11 procent meer dan een jaar geleden. Het (bedrijfs)resultaat nam met 16 procent toe tot 721 miljoen euro. DSM verkocht meer, beter dan de markt, tegen hogere prijzen. De omzet van beide divisies – Materials en Nutrition – groeide flink. Om splitsing, zoals sommige aandeelhouders ooit wilden, vraagt dan ook niemand meer.

Wat gaat hij doen met al dat extra geld? Sijbesma lacht: „Niks bijzonders. We wilden tussen 2015 en 2018 op eigen kracht groeien en besparen, na een periode dat we veel kochten en verkochten. Dat lukt nu. Straks gaan we drie joint ventures verkopen. Als dat geld binnen is, besteden we dat aan acquisities.”

Misschien kan hij nóg meer uitgeven aan duurzaamheid? DSM staat graag op nummer één van de duurzame-bedrijven-lijstjes en in barre tijden zullen beleggers geen zin hebben in kostbare groene plannen.

Sijbesma: „Ik bestrijd het beeld dat duurzaamheid ten koste gaat van de aandeelhouders. In twee jaar is 19 procent van onze stroom groen geworden, we brengen de uitstoot van broeikasgassen snel terug. Dat kost ons geen geld. Integendeel, als er straks een prijs op CO2-uitstoot komt, levert dat ons alleen maar op.”

DSM ziet 2017 positief tegemoet. Het bedrijf verhoogde de verwachting: het gaat ervan uit dat het bedrijfsresultaat dit jaar toeneemt met dubbele cijfers. Eerder ging DSM uit van een groeipercentage van enkele cijfers.

Beleggers reageerden positief op de beter dan verwachte halfjaarcijfers. Het aandeel sloot 5,6 procent hoger.

    • Carola Houtekamer