Afdeling MCL Leeuwarden ontruimd wegens MRSA

Ziekenhuis MCL in Leeuwarden moet de afdeling neonateologie en kindergeneeskunde ontruimen vanwege de ziekenhuisbacterie.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Rick Nederstigt/ANP

Het Medisch Centrum Leeuwarden is de kinderen van de afdeling neonatologie/kindergeneeskunde aan het evacueren omdat enkele patiënten drager van de MRSA-bacterie zijn. Dat meldt ANP. Drie kinderen hebben de bacterie en liggen in quarantaine. Ze zijn niet ziek en de kans dat ze alsnog ziek worden, is volgens het ziekenhuis klein.

Het MCL is bezig met het evacueren van de patiëntjes zodat de afdeling kan worden ontsmet. Een woordvoerder weet niet hoeveel kinderen op dit moment op de afdeling liggen. In overleg met de ouders van de kinderen bekijkt het MCL of de patiënten naar een andere ziekenhuis worden overgebracht of dat ze naar huis kunnen.

Hygiënevoorschriften zijn aangescherpt

Alle maatregelen zijn inmiddels getroffen om te voorkomen dat de resistente bacterie zich verder verspreidt. De hygiënevoorschriften zijn aangescherpt. Het ziekenhuis hoopt na het weekend van de besmetting af te zijn. Waar de besmetting vandaan komt wordt onderzocht.

De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In principe is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood.

De ziekenhuisbacterie veroorzaakt longontsteking of bloedvergiftiging. De bacterie is namelijk lastig te bestrijden omdat hij tegen de meeste antibiotica resistent is.