Acteur Sam Shepard (73) overleden

sam shepard 1943-2017 Succesvol acteur en schrijver van toneelstukken en scenario’s, overleed aan gevolgen van ALS in zijn huis in Kentucky.

Acteur Sam Shepard in 2014
Acteur Sam Shepard in 2014 Foto AFP/ LARRY BUSACCA

De Amerikaanse scenarist, schrijver en acteur Sam Shepard is op 73-jarige leeftijd overleden. De familie van Shepard maakte dat maandag bekend, melden Reuters en AP. Shepard, die in 1979 een Pulitzerprijs won voor zijn toneelstuk Buried Child, overleed aan de gevolgen van spierziekte ALS.

De Amerikaan stierf vorige week donderdag in zijn huis in Kentucky. Hij schreef tientallen toneelstukken, boeken, korte verhalen, essays en memoires. Zo schreef hij met zijn toenmalige vriendin zangeres en dichteres Patti Smith de eenakter Cowboy Mouth: „Mensen willen een engel van de straat. Ze willen een heilige, maar met een cowboymond”, zegt een van de personages daarin. Shepard vervulde die rol voor velen, aldus The Associated Press.

„Er zit een diep, verborgen gevoel van minderwaardigheid in de Anglo-Amerikaanse man”, zei hij in 1984 in The New York Times over zijn toneelwerk, onder meer zijn stuk Buried Child. „Hij moet uiteindelijk altijd zijn mannelijkheid met iets gewelddadigs bewijzen”, aldus Shepard.

Voor zijn rol van piloot Chuck Yeager in de film The Right Stuff (1983) ontving hij een Oscarnominatie. Hij schreef onder andere mee aan het script van Paris, Texas (1984) en was als acteur te zien in films als The Notebook (2004) en Mud (2012).

De afgelopen jaren was hij nog te zien in de Netflix-serie Bloodline. Ook regisseerde hij twee films.