Brieven

Werving via algoritmes

Algoritmes leiden tot behoudzucht en conservatisme

Foto iStock

In het artikel Algoritme geeft werkzoekende sollicitatie-advies (27/7) wordt de loftrompet gestoken over de werving en selectie van nieuwe medewerkers met behulp van algoritmes. Met deze loftrompet ben ik het hardgrondig oneens. Het is een aanpak die leidt tot behoudzucht en conservatisme, tot het ‘klonen’ van bestaande medewerkers. De aanpak is als volgt: gooi de gegevens over succesvolle sollicitanten en sollicitanten die ook later in de functie succesvol waren in de computer, laat de computer berekenen welke kenmerken zij delen en stop vervolgens de gegevens van een nieuwe sollicitant in dezelfde computer. Deze kan dan uitrekenen hoe groot de kans is dat deze sollicitant ook succesvol zal zijn. De recruiters van het uitzendbureau die inmiddels al werken met het systeem zijn laaiend enthousiast. Ze varen ‘bijna blind’ op de voorspellingen van de computer. Helaas, want in dit geval staan big data, ICT, artificial intelligence en machine learning niet voor vooruitgang, maar voor behoudzucht. Immers, het algoritme kijkt achterom, kijkt naar successen uit het verleden. Zo krijgen organisaties meer van wat ze al hebben. Maar organisaties willen geen klonen van wat ze al hebben, ze hebben behoefte aan daadwerkelijk nieuwe mensen, innovatieve mensen, creatieve mensen, mensen met veranderkracht.


selectiepsycholoog bij LTP