Longreads

Wat Airbnb doet met een Amerikaans bergdorpje

Woningverhuur voor korte duur is populair in Crested Butte, maar bedreigt het lokale karakter van het plaatsje in Colorado.

Foto Remko de Waal/ANP

Als Tom Vanderbilt met zijn gezin op vakantie gaat, wil hij het liefst een accommodatie met meerdere kamers, met een eigen keuken en in een rustige buurt. Leven als een local, dat is wat Vanderbilt wil. En dus verblijft hij in Airbnb’s. Maar tegelijkertijd knaagt er iets: hij ziet steeds meer mensen in opstand komen tegen particuliere verhuur. In een longread van het Amerikaanse tijdschrift Outside Online onderzoekt Vanderbilt de gevolgen van thuisverhuur in een Amerikaans bergdorpje.

Crested Butte, een voormalig mijnplaatsje in Colorado, ligt op ruim 2.700 meter hoogte en heeft zo’n 1.600 inwoners. Het is een van de belangrijkste Amerikaanse skiplekken. Brian Barker (41) verhuisde in 2014 naar Crested Butte, samen met zijn twee kinderen. Hij woonde eerder in Portland en was moe van het leven in de stad. Maar nu zegt hij:

“Ik heb slapeloze nachten omdat ik niet weet waar ik over een paar maanden moet gaan wonen.”

Regels

Dit is er aan de hand: hij huurt een woning, maar de eigenaars willen het huis gaan verhuren aan toeristen. Ze hebben hem gezegd dat ie er goed aan doet om alvast naar andere huisvesting uit te kijken. Probleem is: vind maar eens een andere betaalbare woning in Crested Butte. Veel woningen worden verhuurd via bedrijven als Airbnb en komen dus niet beschikbaar voor langdurige huur. In 2016 werd 29 procent van alle woningen in het bergdorp voor korte perioden verhuurd; vier jaar eerder ging het nog om ‘slechts’ veertien procent.

Net als in bijvoorbeeld Amsterdam en New York, maken ook lokale overheden in Colorado regels voor thuisverhuur. Zo hebben sommige plaatsen in de omgeving van Crested Butte, zoals Denver, vastgelegd dat alleen daadwerkelijke bewoners hun woning voor korte tijd mogen verhuren. Andere plaatsen hebben illegale verhuur juist gelegaliseerd. Maar de problemen blijven, signaleert Vanderbilt.

Lees ook: 1,4 miljoen Airbnb-bezoekers waren vorig jaar in Nederland goed voor 188 miljoen euro

Krapte

Door de populariteit van woningverhuur ontstaat niet alleen krapte op de woningmarkt, maar dreigt volgens Vanderbilt ook het lokale karakter van Crested Butte te verdwijnen. En dat is juist waar toeristen naar zoeken. De auteur vraagt zich hardop af:

“Ik dacht aan een zinnetje dat ik had gezien op de site van Airbnb: ‘Live like a local’. Maar wat gebeurt er als locals zelf niet als local kunnen leven?”

Airbnb benadrukt in het artikel dat het bedrijf voor verhuurders veel betekent: sommigen betalen er hun hypotheek van en kunnen zo hun kinderen verzorgen.

Terug naar Barker. De kans is groot dat hij zal moeten verhuizen naar een plaats in de vallei, waar het een stuk goedkoper is. De situatie frustreert hem:

“Ik hoor bij deze gemeenschap. Ik werk bij onze grootste non-profit. Ik ben een brandweerman. Dit is mijn plaats, dit is waar ik wil zijn, en ik word eruit gekickt. Ik weet dat skidorpen dure plekken zijn om te leven, maar ze hebben mensen zoals ik nodig.”

Lees het gehele verhaal - Did Airbnb Kill the Mountain Town? - bij Outside Online (leestijd: 19 minuten, lengte: 4.755 woorden)