Waarschuwing

Eieren geïnfecteerd met schadelijke en verboden stof

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt maandag voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. De eieren zijn – in meer en in mindere mate – geïnfecteerd met de schadelijke stof fipronil, dat verboden is in de voedselketen. Fipronil is een insecticide dat bij pluimvee onder meer wordt gebruikt tegen mijten, vlooien en teken. Bij grote hoeveelheden of bij langdurige blootstelling kan het middel licht irriterend zijn voor mensen en klachten veroorzaken aan lever, nieren of schildklier. Onder toeziend oog van de NVWA halen de pluimveehouders de besmette eieren uit het handelskanaal. Consumenten kunnen online checken (via de website van de NVWA) of de gekochte eieren mogelijk besmet zijn. Het advies is om de eieren weg te gooien en niet te eten. (NRC)