Thuiskok: Courgette, zoete aardappel

Alvast één tip voor de rest van de week: zorg dat u een bakring in huis heeft. Want al die groenten blijven minder gemakkelijk in zo’n mooie ronde vorm zitten dat u gewend bent van gehakt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen. Snijd met een mandoline de courgettes en zoete aardappelen in dunne repen. Leg alle repen in een kom. Smelt de boter en schenk het in de kom. Roer met wat zout alles door elkaar. Verhit een koekenpan en doe er olie in. Draai met een vork een rolletje van het groentemengsel, plaats het in een bakring in de koekenpan en vorm er een burger van. Bak de rolletjes in 5 minuten aan elke kant. Laat de burgers uitlekken. Leg de burgers daarna in een ovenschaal en bak ze in de oven nog 5-10 minuten.

Halveer de sjalotjes aan de korte kant (laat de schil zitten). Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en bak de sjalotjes met de platte kant naar beneden, zodat ze verbranden. Leg daarna de sjalotjes in een ovenschaal, snijvlak naar beneden, en voeg de azijn en boter toe. Bak de sjalotjes ongeveer 15 minuten in de oven. Haal de sjalotjes uit de schaal. Bak de broodjes kort in de koekenpan of gril ze in de oven. Leg eerst een klein snijbietblad op elk broodje en leg er een burger op. Maak ze af met sjalotjes en een dot mayonaise.