Stank

Lekkage gevaarlijke fluorwaterstof Shell Pernis verholpen

Uit de fluorwaterstoffabriek van Shell Pernis is maandagavond een hoeveelheid fluorwaterstof ontsnapt. Rond middernacht werd het lek gedicht, meldt Shell. De stof is binnen het Shell-terrein gebleven. Fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Bij de DCMR Milieudienst Rijnmond zijn 29 klachten binnengekomen over stank, vooral uit Hoogvliet. De vrijgekomen ‘wolk’ is neergeslagen met waterstralen, om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden. Er zijn geen gevaarlijke concentraties gemeten. Het is de tweede keer in korte tijd dat er problemen bij Shell zijn. Zaterdagavond ontstond brand in een schakelstation op het Shell Pernis-terrein. Shell Pernis-directeur Jos van Winsen heeft dinsdag zijn excuses aangeboden voor het nieuwe incident. (ANP)