Spoor

ProRail belooft minder storingen in de Schipholtunnel

Brand- of rookmeldingen in de Schipholtunnel moeten voortaan minder vaak leiden tot het schrappen van treinen en langdurige afsluiting van de tunnel. Een nieuw opgetuigd team van spoorbeheerder ProRail, dat in de buurt van Schiphol verblijft, onderzoekt eerst of er niet sprake is van loos alarm. Een simpele maatregel, waar volgens ProRail-topman Pier Eringa een „cultuurverandering” voor nodig was. In 2015 werd de Schipholtunnel twaalf keer afgesloten na een alarmmelding, blijkt uit cijfers van ProRail. Vorig jaar gebeurde dat acht keer en dit jaar tot nu toe drie keer. Het leidde tot geschrapte treinen en vertraging in het hele land, terwijl het uiteindelijk vaak bleek te gaan om loos alarm. Rondzwervend vuil was bijvoorbeeld de boosdoener, of remmen die zorgden voor rookontwikkeling. (NRC)