Schietpartij rechtbank Moskou, daders gedood

Vijf mannen van de beruchte ‘GTA-bende’ openden het vuur tijdens een zitting en verwondden twee personen.

De snelweg M4 naar Moskou, waar de bende zijn moorden pleegde. Foto Fazil Gadalov/Wikimedia Commons

Bij een schietpartij in een regionale rechtbank in Moskou zijn dinsdag drie aanvallers gedood. Dat meldt het Russische persbureau TASS op basis van gerechtelijke bronnen.

Vijf mannen die terechtstonden maakten beveiligers wapens afhandig en openden het vuur in wat Russische media een ontsnappingspoging noemen. Een gerechtsdeurwaarder, een bewapende beveiliger en een derde persoon liepen schotwonden op. Drie van de vijf aanvallers werden gedood, de andere twee werden overmeesterd. Er werd volgens ooggetuigen minstens twintig keer geschoten.

GTA-bende

De aanvallers die dinsdag terechtstonden zijn afkomstig uit Centraal-Azië - vooral uit Tadzjikistan, Oezbekistan en Kirgizië - en behoren tot de zogenoemde GTA-bende, een bende vernoemd naar het gewelddadige computerspel Grand Theft Auto. In totaal negen bendeleden worden verdacht van de moord op zeventien automobilisten in Moskou en omgeving tussen 2012 en 2014.

Het Russische Openbaar Ministerie spreekt van “berekenende moorden”: automobilisten werden ‘s nachts met obstakels op de weg tot stoppen gedwongen en vermoord. Opvallend genoeg was het roven van spullen hierbij niet het hoofddoel. De bende wordt ook verdacht van twee pogingen tot moord, banditisme, wapenhandel- en productie en het stelen van documenten.

In november 2014 werden de bendeleden gearresteerd na een vuurgevecht met de politie. Al snel werd duidelijk dat het ging om islamitisch extremisme. Door Russische media werd direct de link gelegd met terreurgroep Islamitische Staat, omdat de bendeleider in Syrië voor IS zou hebben gevochten.

    • Etienne Verschuren