Raffinaderij Shell Pernis nog twee weken dicht

De raffinaderij wordt op zijn vroegst in de tweede helft van augustus herstart.

De raffinaderij van Shell Pernis in de Rotterdamse Haven. Foto Marten van Dijl /ANP

De raffinaderij van Shell Pernis, waarvandaan maandagavond fluorwaterstof lekte, blijft nog zeker twee weken gesloten.

Het olie- en gasconcern laat dinsdag weten dat de raffinaderij “op zijn vroegst in de tweede helft van augustus” wordt herstart, bericht persbureau ANP. Maandagavond lekte een gevaarlijke hoeveelheid fluorwaterstof uit de een fabriek op het complex. De brandweer sloeg de vrijgekomen ‘wolk’ neer met waterstralen om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden.

Zaterdag brak er na een stroomstoring brand uit bij de raffinaderij. Die werd daarop stilgelegd waarna er veel gas werd afgefakkeld. Shell stelt het vervelend te vinden voor klanten, maar zegt er alles aan te doen om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

    • Anouk Eigenraam