Politie bestelt 1.100 nieuwe motorfietsen

De politie kiest voor motoren van de merken Yamaha en BMW.

Een motoragent voor de wedstrijd van FC Utrecht tegen Lech Poznan. Foto: ANP / Niels Wenstedt

Motoragenten krijgen vanaf het einde van het jaar motorfietsen van de merken Yamaha en BMW. De aanbesteding wordt gedaan om de huidige serie motorfietsen geleidelijk te vervangen.

Verkeersagenten zullen rondrijden op de BMW R 1200 RT, dat nu al wordt gebruikt, terwijl de wijksurveillance zal worden gedaan op een Yamaha MT-07 Tracer. De contracten voor de 1.100 nieuwe motoren worden nog deze zomer getekend, zodat de eersten tegen het einde van 2017 in gebruik kunnen worden genomen.

Eisenpakket

Voordat er een keuze werd gemaakt voor de leverancier, werden verschillende merken getest door motoragenten. De motoren moeten voldoen aan de Arbo-wetgeving, en voor zowel mannen als vrouwen gemakkelijk te besturen zijn. Om te zorgen dat er een niet al te complexe motorfiets werd uitgekozen, werd er ook getest door minder ervaren motoragenten.

Onlangs vroeg politiebond ACP de korpsleiding om zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen gehoorbeschadiging bij motoragenten. De motoren zouden te zwaar zijn, waardoor agenten een te groot risico zouden lopen op hoorbeschadiging.

    • Sjoerd Klumpenaar