Olympische Spelen

Parijs zeker van 2024 na deal IOC en LA over 2028

Burgemeesters Anne Hidalgo (Parijs) en Eric Garcetti (Los Angeles). Foto Fabrice COFFRINI/AFP

Parijs mag de Olympische Spelen van 2024 organiseren en Los Angeles die van 2028. Dat is de uitkomst van de overeenkomst die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) met de Amerikaanse stad heeft gesloten. Los Angeles is bereid vier jaar langer te wachten en wordt daarvoor gecompenseerd met 1,8 miljard euro. De toewijzing van twee olympische steden werd vorige maand mogelijk gemaakt tijdens een buitengewone IOC-vergadering. De IOC-leden gingen unaniem akkoord met het voorstel van een eenmalige, dubbele toewijzing onder voorwaarde dat één van de steden zou wachten tot 2028. Dat wordt Los Angeles, waardoor Parijs de sterk gewenste Spelen – honderd jaar na die van 1924 – mag organiseren. De keus voor Parijs 2024 en Los Angeles 2028 moet nog worden goedgekeurd tijdens de IOC-vergadering op 13 september in Lima, maar dat is een formaliteit. (NRC)