Luisteren: hoe oplichters in India je afpersen met anti-virussoftware

Een oplichter probeert Alex Goldman, een van de makers van de populaire podcast Reply All, af te persen. Dat had die oplichter beter niet kunnen doen.

Foto Koen van Weel / ANP

Alex Goldman, een van de makers van de podcast Reply All (een podcast over alles dat met internet te maken heeft), krijgt een telefoontje van een 0800-nummer. De stem aan de andere kant is een robot die zegt dat iemand zijn iCloud geprobeerd heeft te hacken. Goldman moet het nummer van een door Apple gecertificeerde technische dienst bellen.

Als Goldman dat nummer belt, zegt de telefonist dat zijn IP-adres inderdaad gehackt is in de laatste dagen. Ze moeten zijn computer overnemen op afstand, en of hij even 400 dollar wil neertellen voor anti-virussoftware. Goldman vertrouwt het voor geen cent. Hij laat de man zijn pc kort overnemen, maar laat dan weten dat hij doorheeft dat dit oplichterij is. Het gesprek neemt al snel een heel rare wending. De telefonist dreigt al zijn social media te hacken en dat te lekken op een pornosite.

Twitter avatar replyall Reply All By the way, don’t be like Alex. Never let some stranger remotely connect to your computer.

2800 dollar per dag

De aflevering is misschien wel een van de beste afleveringen van deze podcast. Goldman begint heel onconventioneel een normaal gesprek met de oplichters. Op een gegeven moment vraagt Goldman op de man af aan de oplichter hoe vaak het hem lukt mensen af te persen: zo’n zeven keer per dag is het antwoord. Daar krijgt de man de helft van. En dan heeft hij ook nog 54 collega’s. Tel uit je winst. Hoe selecteren ze mensen die ze willen chanteren, vraagt Goldman. De oplichter:

“We judge them, like we make a judgement. Like, somebody with the name Richard or –having a really good name, you say like, “They all–they must be having good amount of money.”

Denken ze echt dat mensen zo makkelijk voor de gek te houden zijn, vraagt Goldman weer. Ja, antwoordt de oplichter.

ALEX GOLDMAN: And why do you have a low opinion of them?

LEVEL 9 TECHNICIAN: You guys are conservative-minded people. Still you are fighting for who is black and who is white. Everyone is human being. But you guys are doing terrible thing to your brother, your people that are living in your country. You are killing them and you are robbing them. And you are saying that you are very honest.

Uiteindelijk wordt Goldman opgehangen door de telefonist. Maar nu is Goldman pas echt nieuwsgierig. Hij is vastberaden meer te weten te komen wie er achter dit hackingbedrijf zit. En hij belt ze terug. En nogmaals. En weer. En hij ontdekt steeds meer over deze schimmige onderneming.

Heb je geen zin om te luisteren, dan kan je hier ook het volledige transcript lezen van de podcast. Het is het eerste deel van twee delen. In deel 2 dat nog online moet komen, reist hij af naar India om te praten met een voormalige werknemer van dit discutabele bedrijf.