‘Ik beschouw de mens als een soort hond’

Lichting 2017 Honderden kunstenaars studeerden weer af deze zomer. Wie springt eruit? Vandaag Valentina Gal van Artez Arnhem.

Techno bont van Valentina Gal
Techno bont van Valentina Gal

Op een groot projectiescherm danst een vrouw die van top tot teen gehuld is in glanzend techno-bont. Ze beweegt soepel en het bont deint levensecht mee, als een dierenvacht in de animatiefilm Ice Age. In het verduisterde lokaal van Artez Arnhem bekijk je de video vanaf een zitpodium bekleed met bont. Ook twee vloerobjecten horen bij de installatie Best of Breed van Valentina Gal. Erop liggen voorwerpen, zoals een holle elleboog, een hoepeltje, een driehoekige scherf en een hondenketting. De dansende bontvrouw komt een paar keer terug met andere bewegingen. De video intrigeert zonder dat duidelijk wordt wat het betekent. Zijn we in een droom van de bontvrouw?

„Voor mij is die figuur een samenstelling van mens en dier”, zegt Valentina Gal (22) die in Arnhem afstudeerde als autonoom beeldend kunstenaar. „Ik was een paar jaar geleden mensen aan het fotograferen op hondenshows. Ik vond het interessant hoe druk ze met hun hobby waren. Waarom doen mensen dat? .”

Maar ze wilde de wereld van hondenliefhebbers niet van buiten beschrijven. „Ik moest één van hen worden.” Dus volgde ze lessen voor het meedoen aan hondenshows en werd eerste, ‘best of breed’, met de Irish Softcoated Wheaten Terrier van haar ouders. „Met een mantelpakje aan in een hondenring word je een heel ander mens, het is bijna een performance.”

Valentina Gal wil met Best of breed iets zeggen over machtverhoudingen. „Ik beschouw de mens als een soort hond, een onderdaan die gemanipuleerd wordt door hypermedia. We worden aan het lijntje gehouden door wat boven ons staat.” Gedachten die verwijzen naar wat filosofen als Umberto Eco en Jean Baudrillard zeggen over de door de media geschapen ‘hyperrealiteit’, het onderwerp van haar scriptie.

Lees ook: Verslag expositie Artez Arnhem

Voor de bontvrouw in de video heeft ze eerst zichzelf gefilmd en dat als schets gebruikt in de bewerkingsprogramma’s Cinema 4D en Adobe After Effects.

Valentina Gal wil na haar afstuderen verder met de combinatie van film en installaties en overweegt een master. „En ik wil ook het thema machtsverhoudingen verder uitwerken. Ook de boodschap moet duidelijker. Nu zeggen mensen vaak na een korte uitleg van mij: oh, was dat het.”