Hijskranen ontmantelen deel van Fort Oranje

camping ontruimd

Foto Bram van de Biezen/ANP

Een hijskraan tilt een caravan van zijn plaats op Fort Oranje. Tot woede van veel vaste bewoners van de omstreden camping in het Brabantse Rijsbergen is maandag een begin gemaakt met de ontruiming ervan. Zo’n tweehonderd van de ruim negenhonderd bewoners kregen donderdag onverwacht te horen van de gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, dat ze maandag moesten zijn vertrokken.

De camping heeft zich volgens de gemeenten Zundert en Breda ontwikkeld tot een „criminele woonwijk”. De bewoners van het nu leeggemaakte gedeelte waren arbeidsmigranten en seizoenswerkers uit Oost-Europa, maar ook Nederlanders die een caravan huurden van de verdreven eigenaar Cees Engel. De huurders moeten zelf een ander onderkomen zien te vinden, de meesten van hen zijn daartoe volgens de gemeente Zundert goed in staat.

Achtergebleven bewoners spreken dat tegen. „Deze mensen zijn op straat gezet”, zeggen ze. „Onmenselijk.” Ze protesteren op een naastgelegen parkeerterrein. De bewoners, onder wie ook eigenaar Engel, tonen brieven waarin hun was verteld dat wie daar behoefte aan heeft, zou worden geholpen aan vervangende huisvesting. „Daar is niets van terechtgekomen.”

De gemeente Zundert had aanvankelijk de indruk dat veel bewoners hulp nodig hadden bij het zoeken naar een nieuwe woning. „Maar we hebben ontdekt dat er ook veel mensen zelfredzaam zijn”, aldus een woordvoerder. Waar slapen de maandag weggestuurde arbeidsmigranten? „Waarschijnlijk in een oude auto of zo”, zegt Engel. (NRC)

    • Arjen Schreuder