Grofgebekte communicatiechef van Trump na tien dagen alweer ontslagen

Scaramucci alias ‘The Mooch’. Foto AFP

Tien dagen na zijn aantreden als communicatiechef van de Amerikaanse president Trump heeft Anthony Scaramucci maandag alweer het veld moet ruimen.

De flamboyante New Yorkse investeerder, bijgenaamd ‘The Mooch’, was naar het Witte Huis gehaald om het persbeleid te verbeteren. Trumps geplaagde zegsman Sean Spicer trad tegelijk met zijn komst ook fluks terug. Maar de woordvoering werd er niet per se beter op.

Zo gaf Scaramucci een opmerkelijk interview aan The New Yorker. Dit bevatte onder meer grove recensies van Trumps topstrateeg Steve Bannon (die zichzelf oraal zou proberen te bevredigen), van diens stafchef Reince Priebus („schizofreen, paranoïde”) en van het aldoor lekkende communicatieteam („ik ga ze allemaal elimineren”).

Na deze aanval trad ook Priebus vrijdag terug. Maar diens opvolger, generaal b.d. John Kelly, mag nu van Trump met „een schone lei” beginnen. Hij ontsloeg Scaramucci. Die zal vooralsnog ook geen andere functie in de West Wing bekleden.

    • Merijn de Waal