DSM stelt verwachting naar boven bij

In het eerste halfjaar van 2017 stegen zowel het bedrijfsresultaat als de omzet met dubbele cijfers.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

DSM heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet flink zien groeien. Er werd meer verkocht tegen hogere prijzen, waardoor het Limburgse fijnchemiebedrijf 4,3 miljard euro omzette - een stijging van 11 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Uit de halfjaarcijfers die DSM dinsdagochtend presenteerde, blijkt verder dat het bedrijfsresultaat in de eerste zes maanden met liefst 16 procent toenam tot 721 miljoen euro.

DSM laat weten over het hele jaar 2017 uit te gaan van een bedrijfsresultaat dat met dubbele cijfers groeit. Dat verwachtingscijfer zat eerder nog in de enkele cijfers.

Tweede kwartaal

Bij zowel de voedingsdivisie als bij Materials werd in het tweede kwartaal meer verkocht, tegen hogere prijzen. Daarmee zet het Heerlense bedrijf de lijn voort van het eerste kwartaal.

Het verkoopvolume bij Materials steeg met 4 procent ten opzichte van een jaar geleden, ondanks een prijsstijging van 7 procent. Bij Nutrition steeg de verkoop met 4 procent, bij gelijke prijzen. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg 2,6 miljard euro, wat neerkomt op een stijging van 8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Lees ook: Toevalstreffer levert DSM 1,6 miljard op

Een belangrijke meevaller was de overname van een slecht presterende dochteronderneming door het Amerikaanse Thermo Fisher Scientific. De dochteronderneming, farmaceut Patheon, had een schuld van 2 miljard dollar maar werd voor 7,2 miljard overgekocht door Thermo Fisher. De deal leverde DSM omgerekend een slordige 1,6 miljard euro op.

DSM produceert onder andere voedingsingrediënten, vitamines en supplementen voor diervoeding.

    • Sjoerd Klumpenaar