Recensie

Recensie Film

De beste romantische komedie in jaren

Romantische komedie Dat ‘The Big Sick’ gebaseerd is op een waargebeurde geschiedenis, geeft de film een groot gevoel van authenticiteit.

Kumail Nanjiani (links) met Emily’s ouders gespeeld door Holly Hunter en Ray Romano.
Kumail Nanjiani (links) met Emily’s ouders gespeeld door Holly Hunter en Ray Romano.

Na een optreden ontmoet de Pakistaans-Amerikaanse stand-up komiek Kumail (Kumail Nanjiani, bekend van de komedieserie Silicon Valley) de Amerikaanse Emily (Zoe Kazan). Hoewel zij geen relatie wil, ontstaat die toch. Hij laat haar zijn favoriete horrorfilms zien, zij gaat elders naar de wc omdat zij geen stank in zijn huis wil veroorzaken.

Als Emily ernstig ziek wordt en in een kunstmatige coma wordt gebracht, ontmoet Kumail haar ouders. Zijn eigen ouders weten intussen niet dat hij met een Amerikaans meisje omgaat en organiseren regelmatig ‘toevallig’ vrouwelijk bezoek: mogelijke Pakistaanse huwelijkskandidaten.

In The Big Sick komt het wereldje van (meestal) middelmatige stand-up comedians die hopen door te breken, overtuigend samen met dat van twee ouders die worden geconfronteerd met de levensbedreigende infectie van hun dochter. Iets minder origineel is de traditionele achtergrond van Kumails Pakistaanse familie, hoewel die met relativerende humor wordt gebracht. The Big Sick speelt zich enkele jaren na 11 september 2001 af, wat zorgt voor de scherpste grappen: „I’m one of the good guys” roept Kumail als hij weer eens met een scheef oog wordt bekeken.

Lees ook het interview: ‘Ik was een beetje een zak’

Kumail Nanjiani en Zoe Kazan vormen een leuk stel, zelfs al ligt zij de helft van de tijd in coma. Maar stiekem wordt de show gestolen door Ray Romano als Terry, de vader van Emily. Niet alleen worstelt hij met de ziekte van zijn dochter, hij heeft bovendien intens berouw van zijn overspel dat voor een verwijdering zorgde tussen hem en zijn vrouw Beth (Holly Hunter). Tijdens elk artsenbezoek schrijft hij de medische termen op die over tafel vliegen – „hoe spel je dat?” – zodat hij niet in tranen uitbarst.

De beste romantische komedie in jaren is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis die de scenarioschrijvers van The Big Sick overkwam. Dit geeft alles een groot gevoel van authenticiteit en zorgt bovendien voor een originele plot – zeer welkom in het voorspelbare genre van de romkom.