‘Coalitie heeft zuiden Raqqa bijna in handen’

De onder Amerikaanse leiding opererende SDF vielen de ‘hoofdstad’ van terreurgroep IS twee maanden geleden aan.

Een strijder van de SDF richt zijn kalasjnikov door een gat in een muur in Raqqa, halverwege juni.
Een strijder van de SDF richt zijn kalasjnikov door een gat in een muur in Raqqa, halverwege juni. Foto Youssef Rabie Youssef/EPA

Troepen van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben bijna alle zuidelijke wijken van Raqqa veroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldt een Koerdische functionaris dinsdag aan persbureau Reuters. De SDF, die voor een groot deel uit Koerdische strijders bestaan, openden twee maanden geleden de aanval op de officieuze hoofdstad van IS’ zelfuitgeroepen kalifaat en hebben nu dus bijna de helft van Raqqa onder controle.

Zuid-Raqqa wordt zowel uit het westen als uit het oosten binnengevallen door de SDF, die deel uitmaken van een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten. Zowel de Koerdische functionaris als een Amerikaanse woordvoerder van de coalitie zegt dat IS in het zuiden van de stad nog maar een smalle strook terrein in handen heeft.

Het grondgebied (bij benadering) dat IS nog in handen heeft in Raqqa.

Als IS wordt verdreven uit het zuiden van Raqqa, verliezen de moslimextremisten de toegang tot de rivier de Eufraat, die aan de zuidkant van de plaats in het noorden van Syrië stroomt. Wanneer het zover is, valt volgens de Koerdische functionaris moeilijk te zeggen. “Ongeveer 90 procent van de wijken in het zuiden is bevrijd, maar IS levert fel verzet.”

‘Gestage terreinwinst’

De Amerikanen durven tegenover Reuters ook niet te voorspellen wanneer de herovering van Zuid-Raqqa een feit zal zijn. De coalitiewoordvoerder zegt wel dat de SDF “gestaag terreinwinst boeken”. Zo zouden de troepen de afgelopen twee dagen tien vierkante kilometer zijn opgeschoten. Hij legt uit waardoor de opmars relatief snel is:

“IS verdedigt Raqqa op een minder samenhangende manier dan Mosul. Ze gebruiken nog altijd autobommen, boobytraps en menselijke schilden, maar het is duidelijk dat ze geen weerstand kunnen bieden aan de SDF die op twee fronten oprukken.”

Bekijk hieronder de video: hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat

Raqqa is de laatste grote stad die IS nog in handen heeft, zij het dus gedeeltelijk. Begin vorige maand verloor de terreurgroepering het Iraakse Mosul. Een maand daarvoor waren de SDF al begonnen met de aanval op Raqqa, nadat ze die stad eerst beetje bij beetje omsingeld hadden.

Lees ook: IS kan weg zijn, de IS-terreur blijft voorlopig

Tienduizenden burgers zitten momenteel nog vast in Raqqa. Honderden kwamen om bij bombardementen door de coalitietroepen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschreef de situatie in de stad maandag als “zorgelijk”. Het grootste ziekenhuis en andere klinieken zijn gesloten omdat ze beschadigd zijn door luchtaanvallen. Er heerst een tekort aan medicijnen en medische uitrusting. Elektriciteit en drinkwater zijn ook maar sporadisch voorhanden.