‘China dwingt Anbang tot verkoop’

Investeringen

Anbang, de Chinese eigenaar van de Nederlandse verzekeraar Vivat, zou zijn buitenlandse investeringen van de hand moeten doen. De Chinese overheid zou dat het bedrijf hebben gevraagd, zo meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. China zou Anbang ook hebben gevraagd de opbrengst van de verkopen ‘terug naar China’ te brengen, oftewel weer te investeren in Chinese (staats)bedrijven.

„Op dit moment heeft Anbang geen plannen om zijn buitenlandse activiteiten te verkopen”, liet het bedrijf via een WeChat-berichtje weten. Anbang benadrukte dat alle activiteiten normaal opereren en zei voldoende cash te hebben.

China is de strijd aangegaan met Chinese superkapitalisten die met spotgoedkoop geleend geld van Chinese staatsbanken veel buitenlandse investeringen hebben gedaan en zo hun imperium opbouwden. Ook Anbang, dat onder meer het beroemde Waldorf Astoria Hotel in New York in bezit heeft, ligt onder vuur. Topman Wu Xiaohui is opgepakt.

Ook de Chinese technologie- en chemiereus Fosun, conglomeraat HNA Group en vastgoedkolos Dalian Wanda, moeten als het aan de Chinese overheid ligt terug in hun hok en niet langer voor China irrationele – lees: buitenlandse – investeringen doen.

Vivat, de verzekeraar van het genationaliseerde SNS Reaal en bekend van onder meer Zwitserleven en Reaal, is sinds 2015 in Chinese handen. (NRC)