Zo vaak staat Trump op de golfbaan

Voordat hij verkozen werd, zei Trump geen tijd te gaan hebben om te golfen als president. Inmiddels heeft hij vaker op de baan gestaan dan Obama, Bush en Clinton.

Archiefbeeld van een golfende Trump (2012).
Archiefbeeld van een golfende Trump (2012). Foto AFP

Trump, in een tweet uit 2014:

“Kun je geloven dat, met alle problemen en moeilijkheden waar de VS mee te maken hebben, president Obama de dag golfend doorbracht?”

Trump, in een tweet uit hetzelfde jaar: “Geen Bush, geen Clinton, (…), geen gegolf meer (…) !!! Het wordt de @realDonaldTrump. Tijd voor #Trump2016.”

Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in augustus vorig jaar deed Donald Trump, toen nog presidentskandidaat, een belofte aan zijn publiek. Kies mij, zei hij, en “ik ga voor jullie werken! Ik ga niet eens tijd hebben om te golfen.”

Meer dan zijn voorgangers

De balans, na zes maanden in functie: Trump heeft zeventien keer op de golfbaan gestaan, meer nog dan zijn voorgangers Obama, Bush en Clinton in hun eerste half jaar. De geschatte kosten voor de Amerikaanse belastingbetaler: bijna 55 miljoen dollar, ongeveer 46,5 miljoen euro.

De Amerikaanse Sophie Germain volgt op de website Trumpgolfcount minutieus alle golfbewegingen van haar president. Dat niet alleen, maar ook met wie hij golft, wat dit kost, en welke plekken hij bezoekt. Germain, duidelijk geen fan van Trump, schrijft op de website dat ze het doet het om de president te ontmaskeren als de “onbeschaamde leugenaar” die hij is.

Bevriende staatshoofden

Ze baseert zich voor haar cijfers op de publicaties van de White House press corps, een groep Amerikaanse reporters die verslag doet van Trump en alle zaken om hem heen. In totaal bezocht hij 41 keer een golfclub sinds zijn inauguratie in januari, maar in de meerderheid gevallen om te vergaderen met bevriende staatshoofden of om een nacht er te spenderen. In zeventien gevallen daarvan golfde hij dus daadwerkelijk.

Als Trump zo doorgaat, becijfert Germain, bezoekt hij de komende vier jaar 304 keer een golfclub. De golfscore van Obama, na acht jaar: 308 keer.

De laatste keer dat Trump golfde? Zondag nog. Op zijn eigen Trump National Golf Club in Virginia. Hij spendeerde er vier en een half uur. Golfen deed hij niet.

Bekijk hier de site: Trump Golf Count