‘We hadden de hypotheek van 2.000 euro ervoor over’

Marc Ruis (52) is zelfstandig interim-communicatiemanager. Daarnaast werkt hij als woordvoerder of mediatrainer voor bedrijven, organisaties en overheden. Samen met zijn gezin woont hij in een koophuis in Geldrop.

IN

‘Ik zit al dertig jaar in het vak en ben negen jaar geleden voor mezelf begonnen. We zaten toen midden in de economische crisis en veel mensen vroegen zich af of ik dat wel moest doen. Een eigen onderneming was al tijdens mijn opleiding een droom, alleen na mijn studie rolde ik van de ene naar de andere vaste baan. In 2009 was voor mij het moment daar, economische crisis of niet. Ik dacht: als ik in crisistijd mijn zaak van de grond krijg, wordt het daarna alleen maar makkelijker. Mijn vrouw vond het spannend, maar zei ook dat ik ervoor moest gaan.

„Toen ik voor mezelf begon was ik wel bang dat ik het contact met collega’s zou gaan missen en dat ik misschien wat eenzaam zou zijn. Maar als zelfstandige heb ik juist veel meer mensen leren kennen, bij elke nieuwe opdrachtgever werk ik met een nieuw team. Daarnaast ben ik aangesloten bij de Communicatiewinkel, een collectief van meer dan zestig vakgenoten. Een groot voordeel is het netwerk dat ik in al die jaren had opgebouwd. Hierdoor had ik direct twee grote opdrachtgevers toen ik van start ging. Vervolgens heb ik eigenlijk altijd genoeg werk gehad. Ik betaal mezelf nog steeds hetzelfde als dat ik destijds in loondienst verdiende. Het is genoeg om de vaste lasten van te kunnen betalen. Als ik meer geld omzet, stort ik dat op de spaarrekening. Dat is voor onze oudedagvoorziening.”

UIT

‘Onze dochter van 23 en zoon van 21 studeren beiden aan de universiteit, dus die hebben ons de laatste jaren wel wat meer geld gekost dan voorheen. Naast de studies betalen we voor onze zoon ook nog een studentenkamer, onze dochter woont al samen. Alles bij elkaar kost het ons zo’n 650 euro. We hebben altijd gezegd dat we ze, als het mogelijk is, financieel begeleiden tot en met hun studie. Daarna moeten ze het zelf doen.

„Onze woonlasten zijn vrij hoog. Toen we ons huis kochten, was de hypotheekrente met 5,9 procent ook vrij hoog. Het was een volledig nieuw gebouwd huis, relatief dicht bij de school voor onze kinderen en met veel jonge gezinnen in de buurt, dus we hadden de hoge hypotheek, destijds meer dan 2.000 euro, er graag voor over. En toen we de tuin op het zuidwesten zagen, waren we om.

„Naast de vaste lasten zitten de grootste uitgaven in de vrijetijdsbesteding van ons gezin. Ik ben zelf bijvoorbeeld een verwoed volleyballer. Onze zoon zit op voetbal en onze dochter volleybalde afgelopen seizoen in de topdivisie. Ik ga vaak mee met wedstrijden en soms zijn die helemaal in Groningen, dus dan ben je heen en terug zo 400 kilometer onderweg. Dan lopen de kosten voor de brandstof snel op. Afgelopen jaar waren we elk weekend wel in een sporthal en op het sportveld te vinden.