Voordeelabonnement

NS wil korting voor reizigers buiten de spits

NS wil reizigers zoveel mogelijk uit de drukste spits halen. Passagiers met een voordeelabonnement kunnen na de zomer met 40 procent korting reizen tussen 06.30 en 07.30 en tussen 08.30 en 09.00 uur. Nu geldt die korting alleen voor 06.30 en na 09.00 uur.

In eerste instantie gaat het om een proef met 21.000 abonnementhouders, vaste klanten van NS, in september, oktober en november. Als een aanzienlijk deel van die reizigers inderdaad de, zoals NS het noemt, ‘hyperspits’ mijdt, wordt de groep verder uitgebreid. Topman Roger van Boxtel sprak zaterdagavond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur over het aantrekkelijk maken van ‘randen van de spits’.

NS ziet af van invoering van een spitsheffing. Van Boxtel: „We willen de reiziger niet onnodig met hogere kosten opzadelen. Toch willen we weten of, naast de aanschaf van extra treinen, andere tarieven iets kunnen doen tegen de drukke hyperspits. Daarom kiezen we ervoor om te onderzoeken of extra kortingstarieven werken.”

NS investeert de komende jaren fors in nieuw treinmaterieel, 2,5 miljard euro. Maar die uitbouw kan de te verwachten passagiersgroei niet bijbenen. NS heeft meer initiatieven genomen om drukte tijdens de spits te verminderen. NS-personeel mocht tijdens de piek niet meer gratis reizen. Reizigers naar Utrecht Centraal konden buiten de spits punten sparen voor koffie of een bioscoopbon.

Pogingen om studenten uit de spits te weren door de colleges later te laten beginnen, stuitte vorig jaar op verzet van zowel de studenten als de onderwijsinstellingen. Studenten vormden vorig jaar ruim eenderde van de treinreizigers in de spits. Die groep werd nog groter omdat sinds januari 2017 ook mbo-studenten een gratis ov-kaart krijgen.