Verkiezingsangst in Kenia laait op na moord op computerexpert

Kenia Volgende week dinsdag gaan de Kenianen naar de stembus. De man die een eerlijk verloop moest garanderen, is vermoord. Plotseling is de angst voor chaos terug.

Chris Musando, computerexpert bij de nationale verkiezingscommissie, tijdens een persconferentie begin juli.
Chris Musando, computerexpert bij de nationale verkiezingscommissie, tijdens een persconferentie begin juli. Foto Thomas Mukoya/Reuters

De man die een eerlijk verloop van de verkiezingen, volgende week dinsdag in Kenia, moest garanderen, is gemarteld en vermoord. Chris Musando, computerexpert bij de nationale verkiezingscommissie, werd sinds vrijdag vermist. Het hele weekend meldde de politie nog dat er naar hem werd gezocht. Nu blijkt dat zijn toegetakelde lichaam vermoedelijk al op zaterdag in het dorpje Kikuyu, vlak buiten Nairobi, werd gevonden. Een van zijn armen was afgehakt. Musando had eerder bij de politie aangifte gedaan van doodsbedreigingen.

Het nieuws over Musando’s dood schokte maandag de vele Kenianen die zich zorgen maken over verkiezingsgeweld en fraude met de uitslag. Afgelopen weekeind al was er een ander ernstig incident dat voor beroering zorgde. Een met een slagersmes bewapende man drong de woning van vicepresident William Ruto binnen en doodde er een politieagent. De dader werd door een speciale anti-terreureenheid van het leger doodgeschoten.

Geschiedenis van geweld

De angst voor geweld neemt door dergelijke aanslagen steeds verder toe. Kenia kent een lange geschiedenis van geweld bij verkiezingen met als dieptepunt de stembusgang eind 2007. Gedurende twee maanden was er chaos in het land, waarbij naar schatting 1.500 doden vielen en een half miljoen mensen ontheemd raakten.

Bij de daarop volgende verkiezingen in 2013 viel bij het tellen van de stemmen het computersysteem uit waarna de stemmen met de hand werden geteld. De oppositie onder leiding van de langzittende leider Raila Odinga heeft daarom geëist dat er dit keer een onfeilbaar computer systeem moet komen om fraude onmogelijk te maken. Door de moord op Musando is dat nu onzeker geworden. Musando predikte de afgelopen weken in de media dat door zijn inzet als ICT-expert fraude onmogelijk zou zijn. Hij is nu met de wachtwoorden van het systeem zijn graf ingegaan.

Lees ook deze reportage die correspondent Koert Lindijer schreef over aanstaande verkiezingen: ‘Zij daar, zij zijn anders dan wij’

Productie van kapmessen

„Dit was een man die verantwoordelijk was bij een essentieel onderdeel van de verkiezingen, de elektronische infrastructuur”, reageerde Rashid Abdi, een analist van de International Crisis Group, tegenover persbureau AP. „Dit zal zeker verdenkingen oproepen en het vertrouwen van het publiek in de uitslag ondermijnen”.

Zo groot is de vrees voor een herhaling van het verkiezingsgeweld van 2007 dat vele inwoners van Nairobi nu al de hoofdstad hebben verlaten. Buitenlandse werknemers van bedrijven en hulporganisaties worden het land uitgestuurd. Berichten uit sloppenwijken van Nairobi spreken over extra fabricage van kapmessen, een geliefd volkswapen bij rellen met de politie.

De oppositie gooide vorige week al olie op het vuur met de beschuldiging dat het Keniaanse leger geheime plannen heeft voor een verkapte staatsgreep als de zittende president Uhuru Kenyatta niet als winnaar uit de bus komt.