Verboden prijsafspraken

Duitse autofabrikanten in de Verenigde Staten voor de rechter om vermeend autokartel

Tegen Volkswagen, BMW, Daimler, Porsche en Audi lopen in de Verenigde Staten al twee rechtszaken vanwege het vermeende autokartel in Duitsland. Afgelopen week zijn zowel bij de federale rechtbank in San Francisco als die in New Jersey aanklachten ingediend door partijen die denken schadevergoedingen te kunnen krijgen.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde onlangs dat de autofabrikanten sinds de jaren negentig verboden prijsafspraken maakten. Ook de Europese Commissie buigt zich al over de kwestie. De autoconcerns zelf ontkennen de beschuldigingen. Onder meer Volkswagen heeft er in een verklaring nadrukkelijk afstand van genomen. Het contact met de vermeende kartelpartners zou niet ongebruikelijk zijn.

Vrijdagavond meldden Duitse media op basis van documenten uit het onderzoek dat ook technologiebedrijf Bosch betrokken zou zijn bij de geheime gesprekken, die behalve over bijvoorbeeld kosten en leveranciers ook over vervuilende dieseluitstoot gingen. Bosch zou onderdeel zijn van een taskforce rondom het middel AdBlue, dat wordt gebruikt om de schadelijke effecten van dieselmotoren te verminderen. (ANP/Bloomberg)