Turkije

Turkse Nederlander aangehouden wegens kritiek op Erdogan

In Turkije is vorige week een Turks-Nederlandse man aangehouden omdat hij zich op sociale media kritisch zou hebben uitgelaten over de Turkse president Erdogan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na berichtgeving in dagblad Trouw. De man is na verhoor vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet verlaten. Hij werd bij aankomst op het vliegveld van Istanbul aangehouden, samen met zijn vrouw en kinderen. De man werd gevraagd of hij lid was van FETÖ, de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen die in Turkije als terroristische organisatie gezien wordt. Hij ontkende hierop een sympathisant van Gülen te zijn. Zijn vrouw en kinderen kwamen vrijwel direct vrij, de man een dag later. Vrijdag kreeg de man te horen dat hij het land niet uit mag tot zijn proces. (NRC)