Shell-raffinaderij in Pernis ligt grotendeels plat na brand

Brand Shell lijdt miljoenenschade door een brand in de grootste raffinaderij van Europa. Bij het affakkelen van gassen kwam roet vrij.

Bij de Shell-raffinaderij in Rotterdam worden gassen afgefakkeld nadat door een incident in een spanningsstation de elektriciteit werd uitgeschakeld.
Bij de Shell-raffinaderij in Rotterdam worden gassen afgefakkeld nadat door een incident in een spanningsstation de elektriciteit werd uitgeschakeld. Foto BJORN REMMERSWAAL/ANP

De raffinaderij van Shell in Pernis, de grootste van Europa, wordt bijna volledig stilgelegd na een brand in een hoogspanningsstation in de nacht van zaterdag op zondag. Maandagochtend was Shell nog bezig met het „gecontroleerd uit bedrijf nemen” van „nagenoeg alle” van de meer dan zestig fabrieken op het raffinageterrein liggen, aldus een woordvoerder van Shell.

Tegenover het AD zei Jos van Winsen, directeur van Shell-Pernis, zondag dat de schade voor Shell in de „vele miljoenen euro’s” loopt. Onduidelijk is hoe groot de schade per dag precies bedraagt en hoe lang de raffinaderij stil zal liggen.

In het elektriciteitshuis ontstond zaterdagavond laat kortsluiting. Onderzocht wordt of de kortsluiting de brand veroorzaakte, of andersom. De brandweer was zondagochtend om iets voor zes uur de brand meester. Een deel van de fabrieken werd direct getroffen door een stroomstoring. Omdat de fabrieken onderling geïntegreerd zijn, werd zondag besloten bijna de hele raffinaderij uit te schakelen. De fabrieken maken van ruwe olie uiteenlopende producten. Voor driekwart zijn dat brandstofproducten: benzine, diesel, kerosine, stookolie. Een kwart van de olie dient als basisstof voor de chemie. Met een capaciteit van 404.000 vaten per dag is Pernis de belangrijkste raffinaderij van Shell, maar de consument zal volgens het bedrijf niets merken aan de pomp. Shell wil niets kwijt over zijn voorraden. Het concern heeft ook drie grote Duitse raffinaderijen.

Maandagochtend was Shell nog bezig met het affakkelen van overtollige gassen die bij de raffinage van olie vrijkomen. Hierdoor waren in de verre omgeving van enorme vlammen te zien.

Idealiter komt bij dit affakkelen weinig roet vrij. Met stoom wordt roet tegengegaan. Maar in dit geval was „onvoldoende stoom beschikbaar”, omdat fabrieken uit bedrijf waren genomen, aldus de woordvoerder van Shell. Daardoor is toch roet vrijgekomen. DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in enkele omliggende gemeenten metingen gedaan, maar heeft daar geen roetdeeltjes aangetroffen, aldus een woordvoerder. Volgens de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is geen sprake geweest van gevaar voor de volksgezondheid. Maar, zegt de woordvoerder van Milieudienst Rijnmond: „Het is natuurlijk nooit goed om rook in te ademen”.