Shell bevestigt: ongeveer 400 banen op de tocht

Aanleiding voor de nieuwe ontslagronde is dat Shell “structureel verandert”, in een poging om te gaan met de lage olieprijs.

De raffinaderij van Shell in Pernis.
De raffinaderij van Shell in Pernis. Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij de Nederlandse tak van Shell verdwijnen deze winter ongeveer vierhonderd banen. Dat bevestigde het Brits-Nederlandse bedrijf maandag nadat eerder al geruchten opdoken over een op handen zijnde reorganisatie. De banen verdwijnen bij ‘Projects and technology’, de afdeling die onder meer verantwoordelijk is voor het opzetten van grote boorprojecten en onderzoek naar nieuwe technologie.

Hoeveel mensen exact op straat komen te staan, valt volgens een woordvoerder van het olie- en gasbedrijf nog moeilijk in te schatten. De uiteindelijke gevolgen worden pas duidelijk nadat is gesproken met werknemersraden en vakbonden, stelt hij. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat sommige werknemers worden verplaatst naar een positie elders in het bedrijf.

De nieuwe ontslagronde, die eind dit jaar en begin volgend jaar plaatsvindt, komt niet als een verrassing. Vorige woensdag berichtte de NOS al dat Shell Nederland “honderden arbeidsplaatsen” ging schrappen bij de in Rijswijk gevestigde projectenafdeling. Bij de Nederlandse tak van Shell werken nu nog ongeveer 10.000 mensen.

Minder boren naar olie

Reden voor de ontslagronde is dat Shell de bedrijfsvoering “structureel verandert”, aldus de woordvoerder. Door de aanhoudend lage olieprijs moet Shell veel meer op de uitgaven letten dan een aantal jaar geleden. Dat betekent onder meer dat het concern minder zoekt naar olie en gas, omdat de kosten van zo’n project niet langer opwegen tegen de baten.

Na een aantal moeilijke jaren maakte Shell vorig kwartaal weer een stabiele winst - Ondanks de nog altijd lage olieprijs

Ook vorig jaar kondigde Shell al een reorganisatie aan, toen een veel grotere dan nu. Het bedrijf zette in anderhalf jaar tijd wereldwijd ongeveer 10.000 werknemers op straat, wat ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand betekende. Aanleiding was ook toen de dalende olieprijs, maar ook de recente overname van de Britse gasproducent BG.