Scaramucci alweer weg als directeur communicatie Trump

De flamboyante Amerikaan trad pas anderhalve week geleden aan. Hij komt niet voor in de plannen van de nieuwe stafchef John Kelly.

Anthony Scaramucci.
Anthony Scaramucci. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

Slechts tien dagen was hij in functie maar Anthony Scaramucci, directeur communicatie van het Witte Huis, moet die positie alweer opgeven. De nieuwe stafchef John Kelly ziet geen plaats voor de flamboyante Amerikaanse zakenman in zijn regeringsploeg, zo heeft president Trump maandag bevestigd. Hij wil Kelly de ruimte geven om “met een schone lei” te beginnen.

Scaramucci wist ondanks zijn korte dienstverband van slechts tien dagen meteen zijn naam te vestigen in Washington. Zo leidde zijn aanstelling tot het opstappen van woordvoerder Sean Spicer, die het niet eens was met de benoeming. Daarnaast haalde hij in de media hard uit naar verschillende leden van het team rond president Donald Trump.

Scaramucci belde vorige week op eigen initiatief met een redacteur van The New Yorker en viel daarin meteen een aantal personen binnen het Witte Huis af. Zo noemde hij stafchef Reince Priebus “een fucking paranoïde schizofreen” en wilde hij niet zo zijn als adviseur Steve Bannon: “Ik zuig niet aan mijn eigen pik”.

Tenslotte wilde Scaramucci de bezem halen door zijn communicatieteam: “Ik ga iedereen elimineren, en we beginnen helemaal opnieuw”, sprak de Amerikaan. Hij zou uiteindelijk zelf het eerste slachtoffer worden.

Lees ook: West Wing lijkt decor van reallife afvalrace

Kelly nam initatief voor vervanging Scaramucci

Volgens The New York Times gaat het initiatief voor het vervangen van Scaramucci uit van de nieuwe stafchef John Kelly, de vervanger van de uiteindelijk door Trump aan de kant geschoven Reince Priebus. Hij zou daarmee duidelijk hebben gemaakt wie de werkelijke regie voert over de staf van Trump. Scaramucci verklaarde eerder dat hij niet, zoals gebruikelijk, zou rapporteren aan de personeelschef maar direct aan de president.

Het besluit van maandag is exemplarisch voor de continue staat van chaos waarin het Witte Huis zich bevindt. In Washington is een felle strijd gaande tussen verschillende kampen over de invloed die ze kunnen uitoefenen op het beleid van Trump. Ex-woordvoerder Spicer en voormalig stafchef Priebus behoorden tot het kamp dat de partijlijn vertegenwoordigde. Zij hoopten de president vooral te kunnen inzetten voor het uitvoeren van de agenda van de Republikeinse partij.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is een verhaal met een sneller plot dan #GoT. Hoe boeiend ook, je snakt soms naar een dag waarin even helemaal niets gebeurt in het WH.

Aan de andere kant zijn er de loyalisten, waartoe onder meer Trumps dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner gerekend kunnen worden. Ook Scaramucci behoorde tot de groep getrouwen die voor Trump boven elke vorm van kritiek verheven waren. De president was vooral onder de indruk van de manier waarop de Amerikaan van Italiaanse afkomst zich in media onvoorwaardelijk achter hem schaarde.

Volgens Amerikaanse media kwam de aanstelling van Scaramucci uit de koker van Ivanka Trump, die de zakenman wilde inzetten om Spicer en Priebus weg te krijgen. Nu dat is gelukt, zit zijn taak erop. Daarnaast zegt Trump nu dat de opmerkingen die het voormalig hoofd communicatie in interviews maakt “ongepast”.

Het besluit Scaramucci te vervangen betekent ook meteen het einde van de Amerikaan in het Witte Huis. Voor hem is geen rol binnen de regering weggelegd, zo liet woordvoerder Sarah Huckabee Sanders maandag weten. Officieel zou Scaramucci pas op 15 augustus in dienst treden.