Rusland-VS

Moskou wijst 755 Amerikaanse diplomaten uit na sancties VS

Rusland gaat 755 Amerikaanse diplomaten en andere ambassade-medewerkers terugsturen naar de VS. Dat zei de Russische president Poetin in een tv-interview. De maatregel is een reactie op de economische sancties die het Amerikaanse Congres vorige week goedkeurde, en op de uitzetting – eind vorig jaar– van 35 Russische diplomaten door de VS. Moskou stelt met de uitzetting het aantal diplomatiek medewerkers in beide landen gelijk te willen trekken, naar 455 medewerkers. Washington noemde de maatregelen „ongerechtvaardigd”. Vorige week kondigde de VS maatregelen af tegen Rusland als onderdeel van een breder sanctiepakket, ook tegen Iran en Noord-Korea. Die beperken het uitwisselen van technische kennis over olie- en gaswinning en afspraken met Russische bedrijven. (NRC)