Rotterdam

Shell-raffinaderij bij Pernis ligt grotendeels plat na brand

De olieraffinaderij van Shell in Pernis is grotendeels stilgelegd nadat er zaterdagavond brand heeft gewoed. Volgens Shell ontstond de brand als gevolg van een kortsluiting in een hoogspanningsstation. In eerste instantie werd de Rotterdamse raffinaderij deels stilgelegd, omdat de stroom was uitgevallen. Doordat het onderdeel waar de brand uitbrak als een schakel in een grotere keten werkt, is uiteindelijk de productie in vrijwel de hele raffinaderij stilgelegd. Zondag waren nog grote vlammen te zien op het fabrieksterrein; die werden veroorzaakt door het affakkelen van overtollig gas in de raffinaderij. Volgens een Shell-woordvoerder is dit een veiligheidsmaatregel die nodig is om de fabrieken veilig stil te leggen. Het affakkelen kan nog tot maandag duren. (NRC)

    • Sjoerd Klumpenaar