NVWA waarschuwt voor eieren met schadelijke stof

De eieren van een bedrijf vormen zelfs een acuut gevaar voor de volksgezondheid.

Foto ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt maandag voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. De eieren zijn geïnfecteerd met de schadelijke stof fipronil, dat verboden is in de voedselketen. De eieren van een bedrijf vormen zelfs een acuut gevaar voor de volksgezondheid.

Daarnaast zijn door de NVWA eieren gevonden met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Welke eieren dat zijn, is te controleren op de site van de autoriteit met codes die op de eieren staan. De NVWA raadt ouders aan kinderen voorlopig uit voorzorg geen eieren te laten eten met deze codes.

Fipronil is een insecticide dat bij pluimvee onder meer wordt gebruikt tegen mijten, vlooien en teken. Bij grote hoeveelheden of bij langdurige blootstelling kan het middel licht irriterend zijn voor mensen en klachten veroorzaken aan lever, nieren of schildklier.

Onder toeziend oog van de NVWA halen de pluimveehouders de besmette eieren uit het handelskanaal. Mensen die de eieren hebben gekocht die een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen, wordt geadviseerd ze weg te gooien. De code op deze meest besmette eieren is X-NL-40155XX (de X-en in deze code zijn getallen).

Lees ook: NVWA onderzoekt verboden middelen in pluimveesector

Aanleiding voor de waarschuwing van de NVWA zijn de eerste uitslagen van eimonsters die de afgelopen week zijn genomen bij pluimveebedrijven waar een pluimveeservicebedrijf het afgelopen half jaar een behandeling tegen bloedluis heeft uitgevoerd met vermoedelijk fipronil. Inmiddels zijn ongeveer 180 leghenbedrijven, opfokbedrijven en broedeibedrijven geblokkeerd omdat de insecticide er mogelijk gebruikt is.