Nederlander in Turkije opgepakt om kritiek op Erdogan

Hij zou zich op sociale media kritisch over Erdogan hebben uitgelaten. De man is weer op vrije voeten, maar mag Turkije niet verlaten.

Luchthaven Atatürk in Istanbul.
Luchthaven Atatürk in Istanbul. Foto Sedat Suna/EPA

In Turkije is vorige week een Nederlands-Turkse man gearresteerd omdat hij zich op sociale media kritisch zou hebben uitgelaten over de Turkse president Erdogan. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na berichtgeving van Trouw. De man is na verhoor vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet verlaten.

De man werd bij aankomst op het vliegveld van Istanbul aangehouden, samen met zijn vrouw en kinderen. De man werd gevraagd of hij lid was FETÖ, de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen die in Turkije als terroristische organisatie bekend staat. Hij ontkende hierop een sympathisant van Gülen te zijn. Zijn vrouw en kinderen kwamen vrijwel direct vrij, de man een dag later.

Het gezin besloot in Turkije te blijven om vakantie te vieren. Vrijdag kreeg de man te horen dat hij het land niet uit mag tot zijn proces. Hij lichtte vervolgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in.

Lees ook: Duits geduld met Turkije is nu echt op

Arrestatie buitenlanders

Met het arresteren van buitenlanders heeft Turkije de afgelopen maanden meerdere landen tegen zich in het harnas gejaagd. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) raadde zijn landgenoten eerder deze maand af naar Turkije af te reizen omdat het land volgens Gabriel “willekeurig” Duitsers arresteert.

Onder meer de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner en Die Welt-journalist Deniz Yücel werden tot grote woede van Duitsland in Turkije opgepakt. Volgens Gabriel kan dit elke Duitse staatsburger overkomen. Turkije stelde eerder ook een zwarte lijst op van zevenhonderd Duitse bedrijven die mogelijk terreur zouden financieren. Die lijst werd echter weer ingetrokken.

Vrijdag werd een Britse oud-militair aangehouden in een vakantieresort in het Turkse Didim. Hij wordt ervan verdacht samen te werken met een Koerdische milities die Ankara als terroristische organistatie beschouwt.