Moszkowicz zint op een terugkeer als advocaat

Juridisch adviseur De gevallen topadvocaat, die in 2013 werd geschrapt, heeft toestemming gekregen om als juridisch adviseur aan de slag te gaan.

Bram Moszkowicz arriveert bij de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag.
Bram Moszkowicz arriveert bij de Ridderzaal tijdens Prinsjesdag. Foto Remko de Waal/ANP

Verdachten in een strafproces kunnen weer gebruik maken van de diensten van Bram Moszkowicz. De voormalige strafpleiter, in april 2013 „voor het leven” als advocaat geschrapt door het hof van discipline, heeft zich als juridisch adviseur gevestigd in de Amsterdamse praktijk van Nienke Hoogervorst, zijn voormalige stagiair, winnaar van tv-show De nieuwe Moszkowicz, sinds twaalf jaar zelfstandig advocaat en sinds enkele jaren Moszkowicz’ vriendin.

De deken van de Amsterdamse orde van advocaten, Pieter van Regteren Altena, bevestigt dat Hoogervorst hem toestemming heeft gevraagd om de zelfstandige adviespraktijk van Mr. Moszkowicz bij haar kantoor huisvesting te bieden en hij haar die toestemming onder een aantal voorwaarden heeft verleend.

Moszkowicz, die zegt dat hij in zijn nieuwe functie „veel mag doen wat een advocaat doet, maar bijvoorbeeld niet pleiten en het ondervragen van getuigen”, overweegt op enig moment de Amsterdamse orde te verzoeken weer te worden toegelaten tot het tableau – „maar in elk geval niet eerder dan volgend jaar”.

Deken Van Regteren Altena zegt dat het Moskowicz op zichzelf vrijstaat om een verzoekschrift tot beëdiging als advocaat in te dienen bij de orde van advocaten. „Als je van het tableau wordt geschrapt wil dat niet per se zeggen dat je nooit meer advocaat kunt worden. Of dat kan hangt van tal van omstandigheden af.”

Als je van het tableau wordt geschrapt wil dat niet per se zeggen dat je nooit meer advocaat kunt worden

Bij zo’n verzoek van Moszkowicz zal de deken een gesprek met hem voeren, waarbij hij een verklaring omtrent gedrag moet kunnen overleggen en waarbij ook „zijn verleden” in volle omvang aan de orde komt, aldus Van Regteren Altena. Hij weet van enkele gevallen waarbij geschrapte advocaten inderdaad opnieuw werden toegelaten, al zegt hij erbij dat zij „meestal iets anders zijn gaan doen met hun leven”.

Moskowicz werd in 2013 door het hof van discipline „voor het leven” geschrapt als advocaat omdat hij volgens het hof „voor alle advocaten geldende regels (had) overtreden, geen verantwoording afgelegd en zijn cliënten niet hebben gekregen wat ze van hem mochten verwachten”. De tuchtzaak bij de Raad van discipline voor advocaten was aangespannen door vijf voormalige cliënten en de Amsterdamse deken. Daarna schrapte de raad van discipline Moszkowicz, een beslissing die werd bevestigd door de hoogste tuchtrechter, het hof van discipline.

Lees ook: De Advocaat, een Grieks drama over Moszkowicz

Volgens Moszkowicz heeft zijn vroegere maatschap de zaken met deze ex-cliënten afgehandeld zodat die kwestie een eventuele terugkeer naar de advocatuur niet in de weg staat. Ook is zijn zakelijk faillissement vorig jaar opgeheven.

Hij zegt de komende tijd „ongevraagd juridische cursussen” te zullen volgen – een van de gronden van zijn schrapping was dat Moszkowicz had verzuimd de voor advocaten verplichte bijscholingscursussen te volgen. Zelf onderstreept hij dat hij vanaf het moment dat hij werd geschrapt de ontwikkelingen op zijn vakgebied is blijven volgen. „Ik heb de jurisprudentie steeds bijgehouden.”

In het jaar na zijn schrapping heeft Moszkowicz enkele weken op het advocatenkantoor van Henk Brink juridisch advies gegeven. Hiervoor had de Amsterdamse deken aan Brink toestemming verleend. Moszkowicz was van april 2015 tot januari 2016 lijsttrekker van de van de PVV afgesplitste politieke partij VNL. Sinds vorig jaar is hij als international legal counsel verbonden aan het in Brussel gevestigde ClaimIt, een bedrijf dat passagiers bijstaat bij vorderingen op luchtvaartmaatschappijen na vertraagde vluchten. „Dat blijf ik erbij doen, dat is geen dagtaak.”

Moszkowicz gaat „als zzp’er” kantoor houden op het adres van Hoogervorst Strafadvocatuur. „Ik huur hem in als een cliënt daar specifiek om vraagt”, zegt Hoogervorst. Over de mail en via zijn website abrahammoszkowicz.com wordt Moszkowicz naar eigen zeggen dagelijks om juridisch advies gevraagd.

Zodra hij met zijn adviespraktijk bij advocaat Hoogervorst op kantoor zit, valt Moszkowicz indirect onder het toezicht van de orde van advocaten, zegt deken Van Regteren Altena. „Zijn adviespraktijk moet daadwerkelijk volledig gescheiden zijn van het advocatenkantoor van Hoogervorst. Als hij een adviesopdracht krijgt, mag die niet worden gericht aan het advocatenkantoor. Op de website van het advocatenkantoor mag geen verwarring ontstaan over de verhoudingen of over het feit dat Moszkowicz geen advocaat maar juridisch adviseur is.”

Lees ook: VNL neemt afscheid van partijleider Bram Moszkowicz