Gevaarlijke stof gelekt bij Shell Pernis

Het gevaarlijke fluorwaterstof kwam vrij bij het spoelen van de leidingen. Daarop werd het treinverkeer stilgelegd en nabijgelegen wegen gesloten.

Marck Groothuijzen/ANP

Uit een fabriek op het terrein van Shell in Pernis waar zaterdag nog brand woedde is maandagavond een gevaarlijke hoeveelheid fluorwaterstof ontsnapt. Rond 00.30 uur was het lek gedicht.

Er zijn volgens de veiligheidsregio geen gevaarlijke concentraties gemeten, maar het treinverkeer werd wel stilgelegd. Ook de aan de fabriek grenzende Vondelingenweg en de afrit Hoogvliet van de A15 werden afgesloten.

Twitter avatar rijnmondveilig rijnmondveilig.nl Lekkage gevaarlijke stof Vondelingenweg Rotterdam - Personeel Shell bezig met dichten lekkage. https://t.co/xIW3cr6IDr

Milieudienst Rijnmond meldde maandagavond laat dat er een gaswolk richting Rotterdam Hoogvliet dreef, maar zei later dat de wolk binnen het Shell-terrein bleef. De brandweer sloeg de vrijgekomen ‘wolk’ neer met waterstralen om te voorkomen dat het gas zich kon verspreiden.

Fluorwaterstof heeft een zure geur en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. De stof kwam vrij bij het spoelen van de leidingen.

Lees ook: Shell-raffinaderij in Pernis ligt grotendeels plat na brand

Shell bevestigde tegenover ANP dat er sprake was van een lekkage, maar een woordvoerder kon nog geen nadere toelichting geven.

De brandweer en chemische adviseurs verrichtten metingen in het gebied. Er waren kort na middernacht 25 klachten over stank binnengekomen bij de Milieudienst Rijnmond.

Twitter avatar MilieuRijnmond DCMR DCMR ontvangt tot nu toe nu 25 klachten over stank, vooral uit Hoogvliet @rijnmondveilig

Zaterdagavond woedde een grote brand op het complex van Shell-Pernis. Vrijwel alle fabrieken werden daarop stilgelegd. Of er een verband is tussen de brand en de ontsnapte gaswolk is nog niet duidelijk. Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa.