Franse actrice Jeanne Moreau (89) overleden

Moreau heeft 65 jaar in films gespeeld. De actrice werd wereldberoemd met films als De lift naar het schavot en De geliefden.

Foto: Anne-Christine Poujoulat/AFP

De Franse actrice Jeanne Moreau is op 89-jarige leeftijd overleden. Moreau, een klassieke femme fatale, werd wereldberoemd door rollen in films als Les Amants (De geliefden) en Jules et Jim. Ze won onder meer vier keer de César d’Honneur, de Franse variant van de Oscar. Haar lichaam werd maandag aangetroffen in haar woning in Parijs, maakte haar agent bekend aan persbureau AFP. De doodsoorzaak is nog onbekend.

Aan het begin van haar carrière weigerde de actrice make-up te gebruiken, waardoor ze jarenlang alleen gecast werd voor bijrollen in B-films. In 1957 werd ze door Louis Malle gecast voor haar eerste grote productie: Ascenseur pour l’échafaud. Met hem maakte ze ook de film Les Amants, die haar grote doorbraak betekende.

Lees ook ons interview uit 2005: “Mijn leven is mijn werk”

Voorliefde Europa

Moreau behield haar voorliefde voor het Europese continent en wees meerdere aanbiedingen uit Hollywood af. Zo bedankte ze voor rollen in beroemde films als Spartacus, The Graduate en One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Moreau was ook tweemaal juryvoorzitter op het filmfestival in Cannes.

Naast acteren werd Moreau bekend met zingen, vanwege haar kenmerkende, lage stem. Ze nam meerdere albums op en trad in 1984 samen met Frank Sinatra op in Carnegie Hall.

Jeanne Moreau speelde in meer dan 130 films.