Fort Oranje met hijskranen ontruimd

Tweehonderd van de ruim negenhonderd bewoners kregen donderdag onverwacht van de gemeente te horen dat ze maandag moesten zijn vertrokken.

Luchtfoto van Fort Oranje. Medewerkers van de gemeente Zundert ontruimen de camping. Veld F wordt leeggemaakt.
Luchtfoto van Fort Oranje. Medewerkers van de gemeente Zundert ontruimen de camping. Veld F wordt leeggemaakt. Foto Bram van der Biezen/ANP

Tot woede van veel vaste bewoners van Fort Oranje is maandag een begin gemaakt met de ontruiming van de omstreden camping in het Brabantse Rijsbergen. Zo’n tweehonderd van de ruim negenhonderd bewoners kregen donderdag onverwacht te horen van de gemeente Zundert, waar Rijsbergen onder valt, dat ze maandag moesten zijn vertrokken.

Met hoogwerkers worden dezer dagen 48 veelal vervallen stacaravans verwijderd van het terrein, dat zich volgens de gemeenten Zundert en Breda heeft ontwikkeld tot een „criminele woonwijk”. De bewoners van het nu leeggemaakte gedeelte waren arbeidsmigranten en seizoenswerkers uit Oost-Europa, maar ook Nederlanders die een caravan huurden van de verdreven eigenaar Cees Engel.

Lees ook: Het einde van de ‘criminele woonwijk’ Fort Oranje

‘We zijn op straat gezet’

De huurders moeten zelf een ander onderkomen zien te vinden, de meesten van hen zijn daartoe volgens de gemeente Zundert goed in staat. Achtergebleven bewoners spreken dat tegen. „Deze mensen zijn op straat gezet”, zeggen ze. „Onmenselijk.” Ze protesteren op een naastgelegen parkeerterrein, versierd door spandoeken met teksten als ‘Maak geen belofte die je niet waar kan maken’. De bewoners, onder wie ook eigenaar Engel, tonen brieven waarin hun was verteld dat wie daar behoefte aan heeft, zou worden geholpen aan vervangende huisvesting. „Daar is niets van terecht gekomen.”

Aan de receptie van de camping, die sinds enkele weken door de gemeenten wordt beheerd, vraagt een werkgever van seizoensarbeiders „wat de planning is” bij het ontruimen van de camping. „De mensen zijn namelijk niet op het werk verschenen.” Hij krijgt te horen dat huisvesting de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf is.

‘Veel mensen zijn zelfredzaam’

De gemeente Zundert, die met de sluiting aan „mensonterende omstandigheden” op de camping een einde wil maken, had aanvankelijk de indruk dat veel bewoners hulp nodig hadden bij het zoeken naar een nieuwe woning. „Maar we hebben ontdekt dat er ook veel mensen zelfredzaam zijn”, aldus een woordvoerder.

Enkele Roemeense gezinnen, die binnenkort ook moeten vertrekken, ontkennen dat ten stelligste. „Waar moeten wij naartoe? Wij hebben geen huis. Wij hebben helemaal niks”, zeggen Vivien Babo en haar moeder Maria Kolompar. Waar slapen de maandag weggestuurde arbeidsmigranten? „Waarschijnlijk in een oude auto of zo”, zegt de voormalige beheerder Engel.

Lees ook: Camping Fort Oranje gaat dicht - en dus stromen ‘buitenlanders’ toe