Met een hijskraan 48 stacaravans verwijderen

De ontruiming van de omstreden camping Fort Oranje is maandag begonnen. Tientallen vervallen caravans worden verwijderd, een kleine tweehonderd bewoners vertrekken.

Veld F wordt ontruimt op camping Fort Oranje.
Veld F wordt ontruimt op camping Fort Oranje. Foto: Merlin Daleman

Een kleine tweehonderd bewoners vertrekken maandag van de omstreden camping Fort Oranje in het Noord-Brabantse Zundert. De gemeente en de politie zijn begonnen met de ontruiming van een deel van de camping, een veld met 48 stacaravans. De ontruiming „verloopt tot nu toe erg rustig”, stelde maandagochtend een woordvoerder van de gemeente Zundert. De ontruiming gaat enkele dagen duren. Met hijskranen worden de veelal vervallen caravans verwijderd.

De meeste bewoners van de caravans zijn volgens de gemeente seizoensarbeiders en arbeidsmigranten, veelal uit Oost-Europese landen. Een groot deel van hen is eigener beweging afgelopen weekeinde al vertrokken; 22 caravans bleken maandag niet meer te worden bewoond. Maar ook Nederlandse bewoners zonder eigen bezit op dit gedeelte van de camping moeten vertrekken. Bewoners van wie eerder is vastgesteld dat ze zorg behoeven, mogen vooralsnog blijven. Wat er met de vertrekkers gebeurt, is nog niet duidelijk. Voor de meesten is nog geen vervangende woonruimte geregeld. „Daarover zijn we in gesprek met werkgevers en met woningcorporaties”, aldus de woordvoerder van Zundert.

Schadevergoeding

Met de ontruiming wordt uitvoering gegeven aan het besluit, eind juni, om de camping te sluiten. „We moeten ergens beginnen, en dat doen we nu op dit gedeelte van het terrein”, aldus de woordvoerder. De autoriteiten willen dat de camping uiterlijk juli volgend jaar helemaal is gesloten. Wat er met de bewoners moet gebeuren die er al jaren huren of een eigen stacaravan hebben, is nog niet bekend. Ook is nog niet bekend of eigenaren van grond en stacaravans zij een schadevergoeding krijgen. Vaste recreanten kregen eerder te horen dat zij uiterlijk 1 oktober moeten zijn vertrokken.

De omstreden eigenaar Cees Engel van Fort Oranje is de toegang tot zijn terrein ontzegd. Hij laat via zijn juridisch adviseur weten dat hij geen kort geding tegen de ontruiming aanspant, „omdat hij geen vertrouwen heeft in de rechterlijke macht”. Wel werkt hij aan een bezwaarschrift tegen de sluiting. „Op grond van welke bevoegdheid meent Zundert de camping en de kantoren te kunnen innemen, de eigenaar weg te sturen en de boel te ontruimen? Deze gang van zaken is volkomen illegaal”, zegt juridisch adviseur Jeroen Pols van Fort Oranje.